Svijet     | 20.03.2019. 13:50 |

Pompeo ponovio apel za rješenje spora zalivskih zemalja s Katarom

FENA Internet

KUVAJT,  20. marta (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo u srijedu je ponovio poziv za rješavanjem spora između Katara i četiri druge arapske zemlje, od kojih su svi američki partneri na Bliskom istoku.

Tokom posjete Kuvajtu, kada je pokušao da posreduje u okončanju krize, Pompeo je izjavio da je spor koji potresa Zalivsko vijeće za saradnju već dvije godine, omeo napore na borbi protiv regionalnih prijetnji kao što su Iran, Islamska država i ostale  terorističke grupe.

- To nije u najboljem interesu regije, to nije u najboljem interesu svijeta. Potrebno je da zalivske zemlje zajednički rade u suočavanju sa složenim izazovima koji su pred njima - izjavio je Pompeo novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s kuvajtskim ministrom vanjskih poslova.

Pompeo je pozdravio posredničke napore kuvajtskog emira u tom sporu, i kazao je da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogle.

- Radimo na pomaganju tim zemljama da pronađu zajednički teren. Svi smo suočeni s istim prijetnjama, prijetnjom iz al-Qaide i Islamske države, prijetnjom iz Islamske Republike Iran. Radimo na nalaženju puta za rješenje tog jaza među zalivskim zemljama - kazao je. 

Bahrein, Egipta, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pokrenuli su bojkot Katara u junu 2017. godine  navodeći da  Katar finansira ekstremističke grupe i da je previše blag prema Iranu.

Katar dugo negira da finansira ekstremiste, ali Doha dijeli golemo prekomorsko naftno polje s Iranom koje omogućuje njenim građanima jedan od najviših prihoda po glavi stanovnika u svijetu. Katar je obnovio diplomatske odnose s Iraom nakon izbijanja krize, što se smatra korakom nazad za Saudijsku Arabiju, koja je najveći regionalni suparnik šiitskog Irana.  

Sličan spor s Dohom izbio je u 2014., ali su ovaj put pozicije arapskih zemalja prema Kataru još oštrije.

Pompeo je u Kuvajtu u prvoj stanici svoje bliskoistočne turneje tokom koje će također obići  Izrael i Liban, prenosi Associated Press.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'