Kultura     | 20.03.2019. 13:51 |

I ove godine početak proljeća u BiH u znaku Frankofonije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Bosna i Hercegovina i ove godine priključit će se brojnim zemljama svijeta i upriličiti različite kulturne i edukativne sadržaje s ciljem obilježavanja Dana frankofonije, programi počinju danas i trajat će do kraja marta.

Koncerti, filmovi, izložbe i programi gastronomije bit će upriličeni u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a brojni sadržaji progovorit će o ljudskim pravima i slobodama i sve to organizira se u partnerstvu Ambasade Francuske u BiH sa ambasadama Belgije, Švicarske, Egipta, Rumunije i Grčke.

Partner ovogodišnjim Danima frankofonije je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH jer se BiH 2010. godine priključila Međunarodnoj organizaciji za frankofoniju na samitu održanom u Švicarskoj i tako postala jedna od 84 zemlje s pet kontinenata koje su dio ove organizacije.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Almir Šehanović pojasnio je da se radi o ozbiljnoj međunarodnoj organizaciji baziranoj na principima demokratije, slobode i ljudskih prava, dodajući da se od 2010. godine BiH pridružuje obilježavanju ovih dana.

Govoreći o rasprostanjenosti francuskog jezika, ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da francuski jezik govori 300 miliona ljudi, trenutno ga uči 50 miliona ljudi, a četvrti je to jezik po korištenju na internetu.

- Brojne programe ove godine realizirat će Francuski institut u BiH sa institucionalnim, obrazovnim i kulturnim partnerima. Program će biti obojen bojama Belgije kojoj odajemo počast ove godine - dodao je Rousson.

Program ovogodišnjih Dana frankofonije prezentirao je belgijski ambasador u BiH William Asselborn koji je najavio nekoliko koncerata te filmsku sedmicu, kao i tri izložbe od kojih jedna donosi fotografije Pariza, druga je animirano putovanje na raskrižju fotografije i digitalne animacije oko francuske baštine.

Na trećoj izložbi bit će predstavljeni radovi 30 autora koji kroz strip na zanimljiv način ilustriraju svaki od 30 članova univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima.

Iz bogatog programa ambasador Asselborn izdvojio je i poseban program za mlade u okviru kojeg će biti upriličena takmičenja iz oblasti ekologije, a tu je i događaj nazvan "Ukus Francuske" kada će 13 restorana u BiH slaviti francusku gastronomiju. 

Čak 84 zemlje svijeta obilježavaju Međunarodni dan frankofonije, 300 miliona stanovnika planete govori francuski jezik, 235 miliona svaki dan, a broj ljudi koji govore francuski jezik od 2014. godine do danas povećao se za deset posto.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Treće izdanje programa Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice 2024!' počinje u maju

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

'Frankofonom gastronomskom večeri' otvorena manifestacija Dani Frankofonije u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu