Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 14:36 |

Dženana Karup-Druško: Danas se u Hagu ispisuje povijest BiH

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - U Hagu se danas ispisuje povijest Bosne i Hercegovine - kazala je direktorica organizacije "Tranzicijska pravda" Dženana Karup-Druško okupljenima u Vijećnici gdje je organizirano javno praćenje presude Radovanu Karadžiću.

Ona je podsjetila na ratna dešavanja i zločine koji su vojska Republike Srpske i Jugoslovenske narodne armije počinili Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine, te dala rezime dosadašnjih presuda za ratne zločine.

Nakon svih počinjenih zločina i genocida u BiH, kazala je ona, nije ni sanjala da bi Karadžić mogao biti optužen, ali smatra da su Bosanci i Hercegovci kao mali narod male države osnivanjem suda u Hagu dobili priliku da dobiju pravdu.

- Često smo bili nezadovoljni, frustirani, osjećali da nedostaje pravda, ali imali smo ponekad i prevelika očekivanja. Osnovan je sud u Hagu i time smo dobili priliku da dobijemo pravdu - kazala je ona.

Izrazila je nadu da će Karadžiću biti presuđeno za genocid u sedam općina.

- Ali bez obzira kakva bila presuda, haško naslijeđe ostaje u naslijeđe BiH, našoj djeci, budućim generacijama te svjetskim istraživačima koji koriste prije svega hašku dokumentaciju - rekla je ona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo