Regija     | 20.03.2019. 15:10 |

Jedinstven pristup država regije rješenje za upravljanje ilegalnim migracijama

FENA Cvita Kusić

BEČIĆI, 20. ožujka (FENA) - Činjenica da je crnogorski teritorij do sada u manjoj mjeri korišten za tranzit stranih boraca ne smije zavaravati, posebno zbog događanja kojima smo svi svjedoci, kako u Europi, tako i šire, izjavio je srijedu direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović na Međunarodnoj konferenciji "Zajednički odgovor u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija i njihovog utjecaja na terorizam" koja se održava u Bečićima.

 S konferencije je poručeno da je u upravljanju ilegalnim migracijama potreban jedinstven pristup, zajedničko djelovanje država regije i šire, te da usuglašeni modaliteti rješavanja ovih izazova mogu dati najefikasnije rezultate.

 Veljović je istaknuo da je međunarodna suradnja značajan instrument u rješavanju sigurnosnih izazova, kao što su integrirano upravljanje granicama i ilegalne migracije, jer se, kazao je, kroz jedinstveni pristup mnogo efikasnije mogu rješavati prijetnje i dostizati mjerljivi rezultati, posebno kroz formu uspostavljanja snažne prekogranične suradnje.

 "Činjenica da je crnogorski teritorij do sada u manjoj mjeri korišten za tranzit stranih boraca ne smije da zavaravati, posebno zbog događanja kojima smo svi svjedoci, kako u Europi, tako i šire. Iz tog razloga, puna pažnja posvećuje se međunarodnoj policijskoj suradnji i učešću crnogorske policije u svim projektima i aktivnostima koje se tiču terorizma, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije i preventivno djelovalo na ovom planu", kazao je Veljović.

 Izvršna direktorica EUROPOL-a Catherine De Bolle poručila je da države zapadnog Balkana i Europske unije dijele iste izazove i prijetnje, te da se pitanje upravljanja ilegalnim migracijama treba rješavati zajedničkim naporima.

 De Bolle je kazala da je Crna Gora pouzdan partner Europske unije i agencija za provođenje zakona u rješavanju suvremenih sigurnosnih izazova i prijetnji, priopćeno je iz Uprave policije CG, organizatora skupa.

 Konferenciji u Bečićima prisustvuje oko 70 sudionika iz 13 zemalja. Sudionici su izaslanstva  policija iz svih zemalja regije i nekoliko zemalja Eeropske unije (Njemačke, Italije, Austrije, Grčke, Hrvatske i Slovenije), kao i predstavnici međunarodnih organizacija među kojima je i EUROPOL i predstavnici veleposlanstava u Crnoj Gori.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'