Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 16:03 |

Berton: Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine od ključne važnosti za mir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Šef  Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Bertona smatra da presuda Radovanu Karadžiću predstavlja još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

- Prije svega naše misli su sa porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno'. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnosti. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse - istakao je Berton.

Navodi da, uporedo s naporima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pravosudne institucije u BiH kontinuirano rade na ostvarenju tih ciljeva, te su do danas pred domaćim sudovima procesuirane stotine počinilaca ratnih zločina.

- Međutim, tim institucijama je potrebna podrška da bi nastavile raditi na predmetima ratnih zločina na nezavisan i nepristrasan način, oslobođene od političkih napada ili pokušaja vršenja neprimjerenog uticaja – kazao je Berton.

Poručio je da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u naporima da dovede pred lice pravde one koji su odgovorni za najteže međunarodne zločine.

- Pozivamo sve građane u zemlji i inostranstvu, a naročito političke i stranačke lidere, medije, zvaničnike lokalnih vlasti, vjerske lidere i aktiviste u lokalnim zajednicama, da poštuju današnju presudu i da se suzdrže od zapaljive retorike koja vodi ka podjelama - rekao je Berton te dodao da se samo zajedničkim ulaganjem svih u proces pomirenja može postići stabilnost i sigurnost u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OSCE-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'