Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 16:26 |

Mešković: Danas je historijski dan za BiH, građane BiH, a posebno za žrtve

FENA Jasna Avdibegović

HAAG, 20. marta (FENA) - Savez logoraša BiH je zadovoljan presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na doživotni zatvor. Danas je historijski dan za Bosnu i Hercegovinu, za građane BiH, a posebno za žrtve - kazao je u Haagu nakon izricanja presude predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković.

Dodao je da se očekivalo da će Karadžić biti proglašen krivim i za genocid u ostalih sedam općina u BiH.

- Radovan Karadžić je osoba koja je presuđena. Presudu treba sada zaprimiti sa svim dokazima koji su navedeni prilikom izricanja presude, analizirati, izučavati u obrazovnom sistemu, koristiti je kao dobar osnov za stvaranje povjerenja među ljudima, stvaranje istine o tome šta se dešavalo u BiH u periodu od 1992. do 1995. - kazao je Mešković.

Naglasio je da je Radovan Karadžić "bio gospodar života i smrti".

- Organizirao je genocid, izvršio sa svojim snagama, učestovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, zatvarao, protjerivao, vršio progon - kazao je Mešković.

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu ovom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konaković u Nizozemskoj na konferenciji 'Pravda za Ukrajinu'

Konaković sutra u Nizozemskoj na konferenciji 'Pravda za Ukrajinu'

Savez logoraša u BiH-Svaki ustupak nedemokratskim snagama čini nemjerljivu štetu istini i pravdi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'