Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 17:06 |

Smajić: Mislim da je konačno vrijeme da se haške presude prihvate

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 20. marta (FENA) - Predsjednik Skupštine Općina Srebrenica Nedib Smajić kazao je da je današnja presuda Radovanu Karadžiću očekivana.

- Na neki način doživotna robija ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku RS, je satisfakcija nama žrtvama za svu patnju koju smo preživjeli, ali i zadatak da svi zajedno moramo raditi na procesu pomirenja i stvaranja bolje budućnosti. Presuda za genocid u Srebrenici je potvrđena, ali nažalost izostala je osuda za genocid u drugim općinama. Mislim da je konačno vrijeme da se haške presude prihvate i da se nastavi dalje graditi bolja budućnost za sve građane u BiH - kazao je Smajić za Fenu.

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je saopćio presudu ovom ratnom zločincu kojom je osuđen na doživotni zatvor, dok je prvestepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo