Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 17:59 |

VKBI - Presuda Karadžiću prilika Srbiji i entitetu RS za reviziju politike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.marta (FENA) - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, koji je suđen i kao prvi predsjednik Republike Srpske, jeste prilika Srbiji i političkom establišmentu entiteta Republika Srpska da izvrše reviziju pogrešnih  politika u proteklim desetljećima spram Bosne i Hercegovine.

- Današnjom presudom otvara se historijska prilika politici Beograda i Banje Luke da se konačno suoče sa činjenicom da je Republika Srpska, koja je kao Srpska Republika Bosna i Hercegovina neustavno ustanovljena 9. januara 1992. godine, nastala na zločinima i genocidu, te da je neophodno napraviti distancu takve RS od one koja je uspostavljena Daytonskim minirovnim sporazumom 1995. godine - ističe se u saopćenju VKBI-a

Ovo jeste izazov za srbijansku politiku, dodaje se u saopćenju, jer je presudom dokazano i učešće Srbije u počinjenim zločinima u BiH, a svakako i za političke predstavnike Srba u BiH, da se okrenu procesima integracije bh. društva i države i prihvate činjenicu UN suda ICTY.

Po mišljenju VKBI, ostaje za buduću analizu zašto Karadžić nije osuđen i po prvoj tačci za genocid u sedam općina u BiH tokom 1992. godine, gdje je ustanovljeno i dokazano da su zločini imali elemente najtežeg oblika zločina protiv čovječnosti  - genocida, ali da nije bilo „dovoljno“ dokaza.

- Pravosnažna presuda doživotne robije Karadžiću, sada je sasvim jasno, imat će presudnu i značajnu ulogu u budućim društveno-političkim procesima ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u susjednoj Srbiji, kao i u budućim procesima euroatlanskih integracija, kojima teže sve države regiona – stav je VKBI-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

VKBI nije uključen u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana