Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 17:52 |

Džaferović: Karadžića stigla zaslužena kazna (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas na pres-konferenciji da je ratnog zločinca Radovana Karadžića stigla zaslužena kazna time što mu je danas u sjedištu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu izrečena doživotna robija. 

Džaferović ipak smatra da je time postignuta djelimična pravda jer u haškom sudu nije pravno okvalificirano da je, osim u Srebrenici, počinjen genocid u još u sedam gradova Bosne i Hercegovine.

- Sve žrtve njegovih zločina, svi mi koji smo trpili četvorogodišnju agresiju, kao i cijeli svijet, možemo biti zadovoljni - kazao je Džaferović povodom presude Radovanu Karadžiću.

Dodao je da je pravda djelimična jer je izostalo proglašavanje da je genocid, osim u Srebrenici, počinjen i u Prijedoru, Ključu, Foči, Vlasenici, Bratuncu, Zvorniku i Sanskom Mostu.

Džaferović naglašava da  presudu Karadžiću ne smatra presudom srpskom narodu već cijeni da je kompletnom političkom ratnom rukovodstvu Republike Srpske presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločin protiv čovječnosti, kao i najvećem dijelu vojnog rukovodstva Republike Srpske.

- Ovo je presuda političkom projektu, a ne srpskom narodu - kazao je Džaferović i dodao da je taj projekat kreirao režim Slobodana Miloševića u Beogradu, a provodili ga Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

- Presuda Karadžiću, kao i sve ranije presude, snažna su poruka svima koji i u primisli imaju nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu te pokušaje njene podjele - rekao je Džaferović i poručuje da takvi planovi nikada neće uspjeti i da će njihovi akteri završiti na crnoj strani historije i na doživotnim robijama.

Džaferović smatra da je potrebno da se svi u Bosni i Hercgeovini i regionu suoče i prihvate ove činjenice i sudski utvrđene dokaze o počinjenom genocidu i drugim ratnim zločinima, što je neophodno za izgradnju povjerenja.

- Suočavanje sa istinom je nužno zbog samih žrtava, saosjećanja i poštovanja prema njima, ali i zbog onih u čije su ime zločini počinjeni - istakao je Džaferović.

- Samo na temelju takvog odnosa može se vratiti povjerenje i graditi zajednička budućnost, zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2724

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1GHvEeLZvuHw1TvXHdBuJ2Bq5eRfHwcav?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Džaferović primio delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka

Džaferović: Dodik odlazi poražen iz Predsjedništva BiH

Džaferović primio otpravnika poslova Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo