Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 18:31 |

Radončić: Presuda Karadžiću mala utjeha za žrtve i velika pobjeda BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić smatra da je pravomoćna presuda Radovanu Karadžiću historijska prekretnica za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene narode i građane, a posebno za žrtve agresije na BiH.

- Presuda predstavlja barem djelomično zadovoljenje pravde za stotine hiljada žrtava zločinačke politike koju je predvodio Radovan Karadžić, te veliku lekciju svima koji nakon više od dvije decenije i dalje umanjuju i relativiziraju razmjere ratnih zločina i međunarodno sudski dokazane odgovornosti vojnog i politčkog vrha bosanskih Srba tokom devedesetih godina. 

Konačnom osudom prvog čovjeka u provođenju genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja, pravda je nadvladala mračnu propaganda, a monstruozni ratni zločinac Radovan Karadžić u historiji svijeta ostaće upamćen kao najgori inspirator, podstrekač i vođa zločina nad čovječnošću. Nikada i nigdje, bilo kakvo negiranje, minimiziranje ili relativiziranje te činjenice neće promijeniti konačnu i utvrđenu istinu - istakao je Radončić.  

Presuda Radovanu Karadžiću, rekao je Radončić, konačna je opomena svima koji i danas relativiziraju ratne zločine i veličaju ratne zločince, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim zemljama. "Ta populistička, retrogradna i destruktivna politika danas je još jednom poražena i kao takva međunarodno okarakterizirana kao zločinačka". 

- Današnja presuda ne može biti velika satisfakcija porodicama stradalih niti preživjelim žrtvama genocida i ratnih stradanja, ali je snažna pretpostavka da se genocid više nikada, nikome i nigdje ne dogodi. Ova odluka međunarodnog suda bez sumnje treba doprinijeti utvrđivanju konačne istine i odgovornosti o ratnim dešavanjima, ali i građenju povjerenja i pomirenja među narodima u BiH, te stabilizaciji političkih i ukupnih društvenih prilika, kako u BiH, tako i u regionu - istakao je predsjednik SBB-a BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Tročlana radna grupa SBB-a održala sastanak u proširenom sastavu

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo