Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 18:33 |

Duvnjak pozdravlja današnju presudu Haškog tribunala

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 20. marta (FENA) - Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Jasmin Duvnjak pozdravlja današnju presudu Haškog tribunala kojom se Radovan Karadžić u drugostepenom postupku osuđuje na doživotnu robiju. 

- Konačno, 23 godine nakon okončanja agresije na BiH ratni zločinac i jedan od utemeljitelja RS Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ovim se ustanovljavaju pravno-relevantne činjenice i kvalifikacije koje su polazište za procese afirmacije istine, pravde i pomirenja na putu izgradnje stabilne i sigurne budućnosti naše zemlje - ističe Duvnjak. 

Podsjeća da je, u sklopu borbe protiv "strategije poricanja i negiranja genocida", bio predlagač dopune Krivičnog zakona FBiH kojom se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kažnjava svako negiranje genocida i presuđenih ratnih zločina.

- Smatramo da se u interesu mira i zaštite dostojanstva svih žrtava slične kaznene norme moraju ugraditi i u krivičnu legislativu države BiH i entiteta RS. Presuda je snažna poruka i jasna civilizacijska opomena. Posljedično, očekujem da nadležne institucije bh. entiteta RS na inicijativu predsjednice Željke Cvijanović, u roku od 30 dana, donesu odluke kojim će se ukinuti naziv Studentskog doma na Palama "Radovan Karadžić"- kaže Duvnjak, koji dodaje kako treba zabraniti dalja imenovanja ustanova i ulica po ratnom zločincu Karadžiću te da će se i "odlikovanja uručena ovom krvoloku proglasiti ništavnim".  

- To je najmanje što se može uraditi kao izraz prihvatanja standarda međunarodne pravde i poštovanja žrtava genocida. To bi mogao biti prvi politički odgovoran, hrabar i častan korak u procesu sveopće katarze kroz koju mora proći ovo društvo - poručio je Duvnjak.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana