Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 19:53 |

Društvo za ugrožene narode pozdravilo presudu Karadžiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Društvo za ugrožene narode - Odjeljenje za Bosnu i Hercegovinu pozdravio je današnju presudu Radovanu Karadžiću na kaznu doživotnog zatvora, ali je razočarano što Sudsko vijeće nije prihvatilo dokaze da je, osim u Srebrenici, zločin genocida počinjen još u sedam općina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te asocijacije.

- Pozdravljamo izricanje doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću. Ona predstavlja djelomičnu satisfakciju za sve preživjele žrtve zločina počinjenih u toku rata u Bosni i Hercegovini. Razočarani smo, međutim, činjenicom da Sudsko vijeće nije potvrdilo zločin genocida u sedam općina - Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici i Foči. Svoju žalost i razočarenje ovom odlukom Suda izrazile su i preživjele žrtve zločina u ovim mjestima - izjavile su Fadila Memišević i Belma Zulčić uime Društva za ugrožene narode za BiH. 

Od međunarodne zajednice ta asocijacija očekuje da konačno počne raditi svoj posao i sankcioniše veličanje ratnih zločinaca te negiranje genocida i drugih zločina u Republici Srpskoj.

- Očekujemo i intenzivnije procesuiranje preostalih ratnih zločinaca. Republika Srpska i Srbija ne smiju više biti utočište i raj za ratne zločince - navode iz Društva za ugrožene narode.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kina stavlja zabranu na 'feminizirane stilove' i 'neispravne političke stavove'

Društvo za ugrožene narode - Apel Vijeću za implementaciju mira

Bez odluke za odobrenje videopoziva Radovanu Karadžiću usljed pandemije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo