Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 19:33 |

Borovac: Presuda genocidnoj ideologiji i velikosrpskom projektu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.marta (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac smatra kako pravosnažna presuda dokazanom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću predstavlja presudu genocidnoj ideologiji i velikosrpskom projektu koji je imao za cilj uništenje Bosne i Hercegovine i istrebljenje Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva.

- Nema adekvatne kazne za svo zlo koje je počinjeno, ali je za historiju i sudsku praksu izuzetno značajna ova presuda kojom je potvrđeno da je u BiH počinjen genocid, odnosno teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i udruženi zločinački poduhvat.

Presuda predstavlja jasan odgovor civiliziranog svijeta na najrigidniji oblik fašizma na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, a koji je zahvaljujući Karadžiću i njegovim sljedbenicima okončao genocidom i zločinima protiv čovječnosti - ističe Borovac.  

Iako presuda, smatra ona, ne može porodicama žrtava vratiti njihove najmilije, ona predstavlja ohrabrenje i otvara put novim naraštajima na ovim prostorima da život grade na vrijednostima na kojima se zasniva moderno društvo, a to su pluralizam, demokratija i vladavina prava te poštivanje drugog i drugačijeg.

- Zbog toga se presuda ne smije shvatiti kao presuda i kazna cijelom jednom narodu, nego kao presuda fašističkim ideologijama iz naše bliske prošlosti. Stoga presudu shvatamo kao preventivnu rekaciju najviših sudskih instanci na besmislene i pogubne projekte koji bi imali slične ili iste posljedice kao što je to bilo u BiH u periodu od 1992.-1995. - kazala je Borovac.

Posebno je naglasila istrajnost i borbu brojnih udruženja žrtava koja su strpljivo čekala na ovaj historijski momenat.

- Svjesna sam da majkama, suprugama, sestrama koje su danas bile u sudnici ili sjedile kod kuće i gledale televizijski prenos izricanja presude nije nimalo lako. Stalno se otvaraju stare rane. Ali, zasigurno je olakšanje kada se dokaže da pravda iako je spora, je ipak dostižna – navela je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dodala je kako je ta presuda značajna ne samo za mir i stabilnost u BiH, nego i cijelom regionu.

 - Ovo je prilika za novi početak u BiH i regionu zapadnog Balkana. Sigurna sam da će nakon ove presude jačati proces pomirenja i vraćanja povjerenja te da će se smoći političke svijesti i građanske hrabrosti za suočavanje sa istinom uz puno poštovanje prema žrtvama - izjavila Borovac, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo