Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 12:42 |

U KCUS-u održan sastanak zbog problema nastalih epidemijom morbila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Zbog epidemije morbila u Kantonu Sarajevo, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof.dr. Sebija Izetbegović pozvala je na sastanak premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i kantonalnu ministricu zdravstva doc.dr. Amelu Sofić. Sastanku se odazvala ministrica Sofić, kao i direktorica Zavoda za javno zdravstvo doc.dr. Aida Pilav.

U ime KCUS-a, uz direktoricu Izetbegović, sastanku su prisustvovali i prof.dr. Edo Hasanbegović, prof.dr. Sena Rašić, doc.dr. Verica Mišanović, doc.dr. Rusmir Baljić i dr. Nermina Bajramović, kao i glavna sestra KCUS-a Ernela Eminović koji su obavijestili o problemima u vezi sa velikim prilivom oboljelih od morbila, kao i o drugim problemima sa kojima se susreću u radu.

Trenutno su na Klinici za infektivne bolesti smještena 33 pacijenta, a svakodnevno se u ambulanti pregleda preko 15 novooboljelih. U periodu od februara do 20. marta na Klinici za infektivne bolesti pregledano je ukupno 350 pacijenata oboljelih od morbila.

Na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti. Poznato je da je jedna 7-mjesečna djevojčica preminula.

Najveći pritisak trpi Klinika za pedijatriju, zbog neadekvatnog postojećeg sistema zdravstvene zaštite u KS-u djece na primarnom i sekundarnom nivou.

Na sastanku je također istaknut i problem mogućnosti širenja zaraze na sve ostale pacijente koji su smješteni na lokalitetu Jezero (Dječija hirurgija, Ginekologija i porodiljstvo, kao i svi pedijatrijski pacijenti).

Problem sa dugogodišnjim smještajem četiri pacijenta koji su na mehaničkoj ventilaciji na Pedijatrijskoj klinici predočen je uz zahtjev da ga Vlada KS-a hitno riješi uz izneseni prijedlog. Jedan takav pacijent smješten je na Klinici za infektivne bolesti. Radi se o pacijentima koji su u trajno teškom stanju i kojima, nažalost, nije moguće pomoći ni na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Njima je potrebna palijativna njega, koja spada u primarni nivo ali i u zakonsku obavezu na riješavanje kantonalnom nivou vlasti.

- Respiratori koji su zauzeti trebalo bi da omoguće spašavanje života na tercijarnom nivou usluge, u trajanju od nekoliko dana i nakon toga da uslijedi otpust pacijenta. Naravno, Kanton bi trebao hitno da obezbijedi sve uslove (prostor, kadar i opremu) za trajno teška stanja. Što se tiče epidemije morbila, u ovom trenutku KCUS odgovara stručno i kadrovski odlično. Spremni smo i na epidemije većih razmjera, ali ističemo potrebu hitne nabavke respiratora za pacijente kod kojih se može razviti teški oblik plućnih komplikacija u toku bolesti, jer je pet već blokirano navedenim pacijentima - kazali su iz KCUS-a.

Ministrica Sofić je iskazala razumijevanje za postojeću situaciju i obećala pomoć u hitnoj nabavci 10 respiratora, kao i rješavanju pacijenata kojima je potrebna palijativna njega. Također je naglasila da KCUS nije pod moratorijem na zapošljavanje.

Dr. Aida Pilav je govorila o smjernicama koje bi trebalo da poštuju Domovi zdravlja, kao i nivo porodične medicine, o načinu kretanja oboljelih od morbila.

Zajednički zaključak je da roditelji moraju odgovorno postupati i pratiti šemu vakcinacije njihove djece, da je potrebno nastaviti reformu zdravstvenog sistema. Kantonalno ministarstvo bi trebalo potvrditi Zakonom propisano radno vrijeme za sve zdravstvene ustanove, a u cilju boljeg funkcionisanja sistema kao i zadovoljstva uslugom osiguranika, te boljih uslova rada uposlenika u zdravstvu, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta