Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 15:16 |

Zvizdić: Ostvaren značajan napredak u evropskim integracijama (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na pres-konferenciji povodom četiri godine rada aktuelnog saziva, ocijenio da je saradnja unutar Vijeća ministara BiH bila izuzetno korektna, te da su na to ponosni on i njegove kolege.

Napominjući da je saradnja unutar Vijeća ministara BiH uvijek bila bazirana na argumentima, na snazi argumenata, na konstruktivnom i kvalitetnom dijalogu putem kojeg su dolazili do rješenja, Zvizdić je kazao kako misli da rad Vijeća ministara ove četiri godine može biti dobra matrica, dobar primjer na koji način se može raditi i sarađivati u BiH, kako se mogu unapređivati procesi i kako „korak po korak možemo doći do ciljeva“.

Govoreći o evropskim integracijama, ocijenio je da je ostvaren vrlo značajan napredak, te da su posebno 2016. i 2017. bile najznačajnije i najefikasnije evropske godine Bosne i Hercegovine.

- BiH zaista s pravom, opravdano, na bazi rada i truda, na bazi realiziranih aktivnosti u procesu u kojem je Vijeće ministara BiH bilo ključni, pozitivni generator tih procesa, očekuje da do kraja ove godine dobije kandidatski status - naveo je Zvizdić.

Zvizdić je, između ostalog, kazao i to da su jako posvećeni daljem razvoju digitalne infrastrukture. Podsjetio je da su završili skoro sve procese za e-vlade na svim nivoim, odobren je i bit će potpisan sporazum o smanjenju rominga sa zemljama zapadnog Balkana, a od 2021. godine sa zemljama EU.

Napomenuo je da je odobreno uvođenje 4G mreže za sve telekom oporetare, a  proteklim godinama su odobrili realizaciju projekata koji su vezani za multiplex A, multiplex B i očekuju da se isto desi i sa digitalizacijom kada se govori o multiplexu C.

- Potpuno smo posvećeni digitalizaciji BiH, kako bi uhvatili korak s Evropom i sa čitavim svijetom - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, realizirane su sve obaveze za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), ostala je još samo jedna koja govori o tečnim naftnim gorivima. Očekujemo, naveo je on, da ćemo je brzo riješiti i završiti finalni korak za članstvo u WTO.

- Realizovali smo sve uvjete koje smo imali s MMF-om. Najaktivnija i najkvalitetnija članica CEFTA-e je upravo BiH koja uredno obavlja sve svoje poslove, ne pravi nevidljive carinske barijere. Kada govorimo o ekonomskoj reformskoj agendi, na nivou Vijeća ministara ona je realizirana u kapacitetu od 90 posto od predviđenih mjera i aktivnosti koje su bile zacrtane u Ekonomskoj reformskoj agendi za nivo Vijeća ministara i BiH - podsjetio je Zvizdić.

Time smo, napomenuo je on, stvorili pretpostavke za ozbiljan ekonomski razvoj.

Kaže da su se stvari mogle raditi i brže, ali da idu u pozitivnom smjeru i da imamo optimistične pokazatelje.

- Zadnje četiri godine imamo rast GDP-a iznad tri posto, imamo najveći rast izvoza u regiji zapadnog Balkana, obim vanjskotrgovinske razmjene je već prešao 30 milijardi KM. Polako idemo ka procentu pokrivenosti uvoza s izvozom od nekih 68 do 70 posto - naveo je Zvizdić, dodajući da 73 posto našeg izvoza ide ka zemljama EU, a glavni vanjskotrgovinski partneri BiH su upravo zemlje EU.

Ocijenio je da su ekonomski parametri vrlo pozitivni, „imamo kontinuiran rast industrijske proizvodnje, pogotovo prerađivačke industrije, imamo najveći rast turizma u regiji, i dalje smo najmanje zadužena zemlja u EU“.

- Na bazi podataka koje imamo od naše Agencije za rad, zapošljavanje i statistiku, kada smo mi imenovani u aprilu 2015. godine u BiH je bilo uposleno 717 hiljada. Zadnji podatak od januara, odnosno početka februara ove godine je 815 hiljada. Dakle, imamo razliku od 100 hiljada novouposlenih, dominantno u realnom sektoru - naveo je Zvizdić.

Govoreći o aktivaciji MAP-a, napomenuo je „ne govorimo o članstvu BiH u NATO paktu, nego govorimo o aktivaciji MAP-a i realizaciji talinskih uvjeta za aktivaciju MAP-a“.

- Ti uvjeti su realizirani u kapacitetu da smo dobili poziv da dostavimo prvi godišnji nacionalni plan, da bi MAP bio aktiviran. Draft toga plana je dostavljen u NATO-pakt, na bazi toga smo i dobili poziv da dostavimo prvi godišnji nacionalni plan. Nažalost, jedno dominantno tehničko i stručno pitanje je prešlo na polje politike, na polje politikanstva i postalo prepreka i u formiranju Vijeća ministara BiH - naveo je Zvizdić i izrazio nadu da će se to pitanje riješiti.

Kazao je da s velikim nestrpljenjem očekuju da Predsjedništvo BiH imenuje novog mandatara Vijeća ministara BiH i da bude imenovano novo Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, govoreći o očuvanju stabilnosti i sigurnosti, naveo da iz BiH u zadnje tri godine nije bilo odlazaka na strana ratišta.

Istaknuo je da je to izuzetno važno zbog raznih spinova koji se pojavljuju kada je u pitanju BiH i odlazak na strana ratišta.

- U BiH se ukupno vratilo 46 osoba, od čega 42 punoljetne, a 24 su procesuirane. Trenutno se na sirijskom ratištu nalaze 102 punoljetna državljanina BiH, od čega 54 muškarca i 48 žena. U slučaju da ih BiH bude morala prihvatiti, naravno da će biti procesuirani u skladu sa našim zakonima. Ovo želim vrlo jasno da kažem zbog različitih informacija u regionu o hiljadama, stotinama građana BiH koji se bore na sirijskom ratištu, što nije tačno - istaknuo je Zvizdić.

Kaže da ono sa čim nisu zadovoljni jeste kvalitet i efikasnost borbe protiv korupcije, te da očekuju da će i naredne vlasti to staviti u fokus svoga interesa.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2729

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Scz-IlEARFgrdTAN71u6vZlbPtMDLaOp?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine Interparlamentarne unije

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom