Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 11:45 |

Reakcija Agencije za privatizaciju u FBiH na medijske istupe Amile Omersoftić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem ističe da je na pres-konferenciji 21. marta predsjednica Udruženja građana za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić iznijela niz netačnih informacija, insinuacija i neprikrivenih prijetnji upućenih Agenciji za privatizaciju u FBiH i njenom direktoru Ameru Bekriću. 

U cilju potpunog i objektivnog informiranja javnosti, Agencija za privatizaciju u FBiH ističe da se izdavanje predmetnih potvrda i izvoda sa Jedinstvenog računa građana vrši na osnovu zakonskih propisa i ovlaštenja koje ima Agencija, te isključivo na osnovu ličnog zahtjeva i inzistiranja stranaka, a nikako postupajući po nalogu Ministarstva finansija Republike Srbije - Uprave za javni dug, kako to navodi Omersoftić, navodi se u saopćenju.

Također, osvrčući se na navode Omersoftić da predmetne potvrde sadržavaju podatke zaštićene Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH i da je počinjeno krivično djelo "nedozvoljeno korištenje ličnih podataka", Agencija za privatizaciju u FBiH naglašava da Udruženje i Omersoftić ovakvim malicioznim tumačenjima zbunjuju i dovode u zabludu bh. javnost, te radi ličnog interesa nanose direktnu štetu vlasnicima stare devizne štednje.

Budući da Udruženje i Omersoftić nisu kompetentni da komentiraju ovu kompleksnu materiju, Agencija poziva nadležne institucije da daju svoju ocjenu zakonitosti forme i sadržine izdatih potvrda, navodi se u saopćenju Agencije za privatizaciju u FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Odbori u Federalnom parlamentu predlažu rješenja za deblokadu računa Agencije za privatizaciju FBiH

Republika Srbija odbila vratiti novac bh. štedišama

Bekrić i Del Vechio o povratu nekretnina u Gradcu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije