Bosna i Hercegovina     | 22.03.2019. 16:06 |

Zdravstveni radnici u USK zaprijetili štrajkom

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 22. marta (FENA ) - Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem sastanku najavili su mogućnost stupanja u generalni štrajk iduće sedmice. Naglasili su da je jedan od razloga kašnjenje februarske plate zdravstvenim radnicima.

- Razočarani smo, jer smo mislili da će do danas biti riješen način isplate plate. Nije u pitanju samo egzistencija dvije hiljade zdravstvenih radnika u USK, nego i njihovih članova porodica. Ne ulazimo u problem zbog čega se ne isplaćuju plate i više nemamo razumijevanja za Kantonalnu vladu i resorno ministarstvo. Plate moraju biti u ponedjeljak, inače će naš Sindikat u srijedu odlučivati o stupanju u štrajk - rekao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu USK Mirsad Muhamedagić.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović ipak je zdravstvene radnike zamolila za razumijevanje, te ustvrdila da je novac za isplatu plata spreman.

- Razlog kašnjenja je problem oko imenovanja direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, s obzirom na to da je još uvijek u toku pravni spor. Shvatam tešku situaciju, ali nadamo se brzoj odluci Općinskog suda i imenovanju novog direktora. Ne postoji nijedan drugi razlog za kašnjenje februarske plate - kazala je ministrica Ćemalović.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću danas je održan i sastanak članova Kantonalne vlade, direktora zdravstvenih ustanova i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije, na kojem nije postignut ni dogovor o prekidu štrajka ljekara.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo