Svijet     | 22.03.2019. 17:34 |

Kina pokrenula najveći projekt zaštite antiknih dokumenata u palati Potala

FENA Internet

LHASA, 22. marta (FENA) - Restauratori su započeli najveći projekt do sada na zaštiti antiknih dokumenata u palati Potala, ikoni tibetanskog budizma.

Palatu Potala u Lhasi, regionalnoj prijestonici Tibetanske autonomne regije,  izgradio je tibertanski kralj Songtsa Gambo u sedmom stoljeću. Raskošni vjerski kompleks, također na UNESCO-ovoj listi svjetskog kulturnog naslijeđa, riznica je tibetanske istorije, kulture i umjetnosti.

U posljednjem naporu da očuva palatu, kineska vlada stvorila je poseban fond od 300 miliona juana (oko 44,9 miliona dolara) da zaštiti i istraži korištenje drevnih dokumenata u palati.

Projekt, koji je pokrenula kineska Akademija kulturnog naslijeđa, pokrenut je početkom godine i očekuje se da preraste u desetogodišnji proces zaštite, opravke, digitalizacije i izlaganja.

- Zapanjujuće je vidjeti toliko rijetkih dokumenata, različitih po sadržaju, verzijama i umjetničkoj vrijednosti - izjavio je Pedron, ekspert iz centra za zaštitu svetih dokumenta na Tibetu, koji predvodi 24 osobe, među kojima i dvojicu lama iz palate, kako bi registrovali arhive u kompjutere.

- Tim će prostudirati i odrediti vrijeme za stvaranje arhiva i digitalno će dokumentirati naziv svake knjige, njen sadržaj, težinu i ostale specifikacije na tibetanskom i mandarinskom jeziku - saopćio je Pedron.

Naš rad će donijeti korisne informacije o antiknim dokumentima i oplemenit će bazu podataka o palati, kazao je.

Zahvatajući 41 hektar - otptrilike površinu tri nogometna stadiona - na vrhu brda u srcu Lhase, palata Potala dom je za velike količine dragocijenih knjiga pisanih zlatnom, srebrnom i tirkiznom bojom na drvu, brokatu, pergamentu i na tibetanskom papiru. 

Palata Potala, koja je stavljena pod njvišu državnu zaštitu, podvrgnuta je projektu održavnja vrijednom 200 miliona juana od 2002 do 2009. godine. Posebni projekt opravki na zlatom optočenom krovu završen je prošle godine, uz troškove od još 31 miliona juana.

Palata sadrži gotovo 40.000 tomova antiknih tekstova na mandarinskom, tibetanskom, manču, mongolskom i sanskrit jeziku. Za brojne dokumente, palata  Potala jedino je mjesto koje sadrži njihove jedine postojeće primjerke, saopćio je  Pedron.

Najznačjniji među njima uključuju oko 30.000 rukopisa na pergamentima i tibetanski Kagyur Tripitake ili Govor Bude, koji datira iz 1410. godine. Također sadrži zapise visokih monaha, knjige o medicini, istoriji, i golemu količinu kanonskih zapisa tibetanskog budizma, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'