Kultura     | 22.03.2019. 20:45 |

Izložba 'Plavi artizam' otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - U sklopu realizacije prvog muzejskog outreach programa za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra u Bosni i Hercegovini, večeras je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH) otvorena izložba likovnih radova pod nazivom „Plavi artizam“.

Postavka sadrži 28 likovnih radova na papiru i platnima, devet skulptura, tri intalacije i tri figurine, čiji su autori - učenici Adi Čivgin, Amar Džafić, Faris Turanović, Benjamin Karabegović, Ivan Nuić i Velid Kadribegović, sudionici spomenutog programa.

Autorica projekta Aida Šarac Feni je kazala, kako se, zapravo, radi o naučno-istraživačkom radu, koji je finansijski podržao Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, a čija je realizacija počela krajem ljeta 2018. godine.

Dodala je kako se realizacija tog projekta odvijala u nekoliko faza, a da su radovi koji su izloženi nastali tokom posljednjih šest mjeseci, te da izložbu „Plavi artizam" prate didaktički materijali i materijali dokumentarnog karaktera, koji predstavljaju proces rada obrazovno-likovnih radionica u kontekstu UGBiH kao muzeja umjetnosti.

Šarac ističe kako je u sklopu likovnih radionica eksperimentirano s različitim materijalima, uključujući tempere (slikanje na platnu i papiru), ugljen, suhi pastel, glinu, kineski papir...

Po njenim riječima, rezultat tog angažmana jeste izložba „Plavi artizam“ koja pokazuje da muzej umjetnosti, uz odgovarajući teorijski okvir i neophodna znanja, može biti kompetentna alternativna obrazovna institucija za cjeloživotno učenje.  

Izložbeni konteksti u kojima su se odvijale obrazovne radionice, a koji su na neposredan način bili inspiracija za sudionike spomenutog programa, obuhvataju stalnu postavku Oprostorena intima i izložbe Zbirka u zbirci: Mirko Komosar te odabrana djela Branka Šotre, kao i skulpture iz kolekcije UGBiH i plakate XIV Olimpijskih igara u Sarajevu iz arhiva te galerije.

UGBiH je, svjesna obrazovnih mogućnosti umjetničke kolekcije koju čuva i društvene odgovornosti i konteksta u kojem djeluje, u proteklih šest mjeseci sudjelovala u realizaciji prvog muzejskog outreach programa za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra.

Program je, kako je rečeno,  rezultat sistematičnog obrazovno-muzejskog rada, iskustva i stečenog znanja iz muzejske pedagogije i u funkciji je stvaranja mogućnosti za ravnopravno participiranje u kulturi, kao i preispitivanja u pogledu unapređenja pristupačnost muzejskih zbirki i programskih aktivnosti.

Istovremeno, konstatirano je kako se upotreba vizualnih materijala u pedagogiji pokazala kao uspješan kognitivni stimulans za djecu iz autističnog spektra.

Izložba „Plavi artizam“ za posjetioce je otvorena do 2. aprila, kada se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o autizmu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom