Regija     | 22.03.2019. 20:44 |

Plenković: Novci za brodove su potrošeni, a brodova nema

FENA Agencije

BRUXELLES, 22. ožujka (FENA) – Vlada Republike Hrvatske pokazala je i pokazuje dobru volju za opstanak brodogradnje ali javnost mora znati da su plaćena državna jamstva, novci potrošeni, a brodova nema, rekao je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković govoreći u aktualnoj krizi brodogradilišta Uljanika.

"Mi nismo bježali, sa svima smo razgovarali, gledali da restrukturiranje bude održivo, da se kompanija oporavi i posluje u budućnosti", rekao je Plenković novinarima, javila je Hina.

"Mi smo, ova vlada, plaćali jamstva za izgradnju brodova, koji se nisu napravili. Para nema, a nema ni brodova, a država kao jamac mora platiti jer inače ne vrijedi institut državnog jamstva pa nas nitko u financijskom svijetu ne bi doživljavao", dodaje Plenković.

Naveo je primjer jednog broda koji se dovršava na dokovima Uljanika, a koji nije napravljen na vrijeme zbog pogrešnih odluka uprave brodogradilišta. Brod se dovršava na način da je naručitelj uzeo stvar u svoje ruke, angažirao druge radnike, neke i iz Uljanika i neke kooperante te svaki dan dolazi zrakoplovom iz jedne zemlje kako bi osobno nadgledao dovršetak gradnje.

"Stoga je jako važno da javnost zna što se događa u Uljaniku", rekao je Plenković, dodajući da se pri odlučivanju o zahtjevu za međufinanciranjem mora voditi računa o svim aspektima, između ostaloga i o fiskalnoj konsolidaciji, koju vlada uspješno provodi i što je vidljivo iz nedavnih izvješća Europske komisije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!