Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 11:59 |

Četiri velika gradilišta u općini Stari Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. marta (FENA) - Četiri velika gradilišta otvorena su jutros u općini Stari Grad Sarajevo, a ukoliko sve bude realizirano po planu za šest mjeseci u ovoj općini bit će otvorena prva javna podzemna garaža, nove prostorije rekonstruisanog Doma zdravlja Stari Grad, sportska sala za OŠ "Edhem Mulabdić", a novi izgled dobit će i zgrada Općine Stari Grad.

Projekti su vrijedni više od 13 miliona KM, a finansira ih Općina Stari Grad kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

- Sa ova četiri projekta općina Stari Grad postaje najveće gradilište u Kantonu Sarajevo. Ovo su projekti koji su konkretni i opipljivi i to ćete i vidjeti u narednih nekoliko mjeseci - izjavio je ranije načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Radove izgradnje podzemne garaže i sportske sale izvodi firma Džekos d.o.o. koji su prethodnih dana izvodili pripreme gradilišta. U ulici Avdage Šahinagića izmješten je parking, taxi stajalište, kontejneri, demontirane klupe, a čitav prostor je ograđen. Zbog radova je na snazi izmijenjeni režim saobraćaja. Na toj lokaciji za šest mjeseci bit će izgrađena podzemna garaža na dvije etaže, sa 155 parking mjesta i višenamjenskim nadzemnim trgom sa klupama, dječijim mobilijarom, scenom za održavanje manifestacija.

Jutros je počelo i rušenje stare i nefunkcionalne sportske sale OŠ "Edhem Mulabdić" u ulici Konak. Radove izvodi firma Džekos d.o.o., a plan je za pet mjeseci na ovoj lokaciji sagraditi novu salu sa većom visinom i više prirodnog osvjetljenja, te boljim rasporedom prostorija. Osim sportske dvorane, predviđeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave.

Radove na rekonstrukciji objekta Doma zdravlja Stari Grad, gdje je zbog povećanja obima zdravstvenih usluga bilo neophodno povećati kapacitet objekta, izvodi firma ITC Zenica. I na ovoj lokaciji izvedeni su pripremni radovi, a iz Doma zdravlja naglašavaju da neće biti prekida u pružanju usluga pacijentima. Radit će se i sanacija podruma i krova, te zamjena stolarije, a radovi bi trebali biti gotovi za šest mjeseci.

Ista firma izvodi radove i na "utopljavanju" zgrade Općine Stari Grad. Na zgradi će se raditi zamjena otvora, termoizolacija fasade i poda, zamjena kotla i energenata, rasvjetnih tijela i bravarije. Rok za završetak svih radova je šest mjeseci.

Načelnik Hadžibajrić je prilikom potpisivanja ugovora sa ovim izvođačima radova istakao da je postupak odobravanja kreditnih sredstava trajao više od pet godina, a 2018. konačno su završene potrebne procedure odobravanja kredita na višim nivoima vlasti i proveden javni poziv za prijavu zainteresovanih ponuđača za izvođenje radova.

- Procedura odobravanja kreditnih sredstava trajala je dosta dugo, ali je postupak izbora izvođača radova proveden prema procedurama kreditora, Saudijskog fonda za razvoj, što je bila olakšavajuća okolnost - kazao je Hadžibajrić, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo