Svijet     | 25.03.2019. 16:37 |

Xi u posjeti Francuskoj radi ugovora vrijednih više milijardi dolara

FENA Internet

PARIZ, 25. marta (FENA) - Očekuje se da kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak potpiše ugovore vrijedne više milijardi dolara na polju energetike, prehrambene industrije, saobraćaja i u ostalim sektorima, kao i bilateralnu izjavu o borbi protiv klimatskih promjena tokom državne posjete Francuskoj.

Xija je dočekao francuski predsjednik Emmanuel Macron ispred Trijumfalne kapije u Parizu, prije zvaničnog sastanka i večere u Jelisejskoj predsjedničkoj palati u Parizu.

Vodeći zvaničnik iz francuskog predsjedništva saopćio je kako se očekuje da će tridesetak sporazuma biti potipsano na ceremonjii u Jelisejskoj palati, od kojih su polovina poslovni ugovori vrijedni više milijardi dolara - a ostali su bilateralni sporazumi.

Kina je u prošloj godini otvorila svoje tržište za francuske prizvode od govedine nakon Macronove državne posjete toj zemlji u januaru 2018. Francuska sada očekuje slično otvaranje kineskog tržišta za njene peradarske proizvode, kazao je zvaničnik. Među drugim ugovorima čije se potpisivanje očekuje su oni s francuskim kompanijama speecijaliziranim u saobraćaju, obnovljivoj energiji i gradskoj infrastrukturi.

Zvaničnik je tražio da ostane anoniman u skladu s praksom predsjedništva uoči zvaničnog potpisivanja ugovora.

Objave ugovora također se očekuju na polju kulture, uključujući otvaranje podružnice pariškog muzeja savremene umjetnosti, Pompidou centra, u Šangaju na jesen.

Francuska također traži kinesku saradnju u klimatskoj diplomatiji u suočavanju sa skepticizmom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Vodeći zvaničnik predsjedništva kazao je da će Kina pružiti značajna obećanja, posebno na favoriziranju svojih "zelenih" ulaganja u inostranstvu.

Kineski čelnik, koji je prethodno posjetio Italiju i Monako i potpisao je ugovore i sastao se s državnim zvaničnicima tih zemalja, doputovao je u Franusku u nedjelju navčer i imao je privatnu večeru s Macronom u turističkom mjestu Beaulieu-sur-Mer na francuskoj  rivijeri.

Xi će se u utorak također sastati u Parizu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom  Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Evropa želi da ojača trgovinu s Kinom, ali pod evropskim uvjetima, posebno u jeku američko-kineskih trgovinskih napetosti, prebosi Asociated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom