Bosna i Hercegovina     | 25.03.2019. 17:38 |

Isplaćena plata zdravstvenim radnicima, ali ljekari nastavljaju štrajk (VIDEO)

FENA Hana Imamović

BIHAĆ, 25. marta (FENA) - Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona uz odobrenje Kantonalne vlade riješio je problem isplate plata zdravstvenim radnicima, ali ljekari i dalje nastavljaju štrajk do ispunjenja ostalih njihovih zahtjeva.

Budući da se oko imenovanja Sanela Bajramovića na mjesto vršioca dužnosti direktora Zavoda još uvijek vodi sudski spor Upravni odbor je uz saglasnost Vlade pristupio izmjeni statuta da bi se ovlastile osobe koje mogu potpisati službene dokumente.

Ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović podsjetila je da je 2015. godine Statut izmijenjen i time dato pravo samo direktoru da potpisuje dokumente, što nije dobro za tako veliku ustanovu kao što je Zavod.

- Sada samo pronašli način da određeni šefovi mogu potpisivati određene tranše, u slučaju odsustva direktora - dodala je.

Uprkos ovom rješenju Sindikat doktora medicine i stomatologije USK-a, nemaju namjeru prekinuti štrajk, a njihov predsjednik Nedim Kurtagić kaže da je za prekid štrajka potrebno ispuniti sve uvjete iz Kolektivnog ugovora.

- Vlada se potpisom na njih obavezala. Vladi smo predložili i zahtjeve koji bi, ukoliko budu ispunjeni, mogli dovesti do zamrzavanja štrajka - istaknuo je.

Kako je obrazložio prva plata bi trebala biti isplaćena po Kolektivnom ugovoru svim zdravstvenim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu, a zaostaci bi se isplaćivali uz svaku narednu platu.

U ovom Sindikatu pozdravljaju današnje aktivnosti resornog ministarstva i Vlade USK-a, naročito zbog obračuna plate po starom sistemu, ali smatraju neshvatljivim da su ovoliko vremena i oni i pacijenti taoci trenutne politike.

Potpisivanje protokola o zamrzavanju ili prekidu štrajka, najavili su, uslijedit će tek kada ih Kantonalna vlada s konkretnim rješenjima ponovno pozove na pregovore o njihovim zahtjevima.

 

FOTO:

/upload/video_server/032019/250319_USK_PlateZdravstvo.jpg

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2747

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1y_V9MErP4eWrzfAXo8HMsBWsIIKP53HH?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo