Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 13:40 |

Izabrani predsjednici pododbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 26. marta (FENA) - U Memorijalnom centru u Potočarima danas je održan prvi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima, na kojem su konstituisani te imenovani predsjednici 12 pododbora.

- Izabrali smo predsjednike podobora, i na tim ljudima je najveći teret rada i pripreme. Oni će izabrati svoje timove, predložiti svoj program rada i aktivnosti koje će ući u program obilježavanja godišnjice genocida - rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Na sastanku je raspravljano i o pravilniku rada Organizacionog odbora, koji će biti usvojen na jednom od narednih sastanaka.

Novoizabrani predsjednik Pododbora "Marš mira“ Munir Habibović kaže da će ove godine biti najbitnije uređenje trase od Kameničkog brada do Buljima.

- Prošle godine zbog vremenskih neprilika nismo mogli da koristimo tu trasu i naš prioritet će biti da se uradi ta trasa i da je uspostavimo za Marš mira ukoliko dozvole vremenske prilike. U zadnje tri godine za trasu mira je uloženo oko milion maraka, računajući da smo deminirali negdje oko tristo hiljada kvadratnih metara – istakao je Habibović.

Predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić uputila je apel svim porodicama koji su identifikovali posmrtne ostatke svojih najmilijih da ih ukopaju, pa makar i jednu kost.

- Ja bih zamolila sve majke, sestre, žene, djecu koji imaju bar jednu kost identifikovanu svojih voljenih da ih ukopaju. Ja sam ukopala dvije kosti svoga sina, i mogu da odem u mezarje proučiti Fatihu. Na nišanu piše ime mog sina, i niko ne može negirati da nisam imala sina – rekla je Subašić.

Trenutno su su identifikovani posmrtni ostaci 12 žrtava genocida koje će biti ukopane 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'