Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 14:00 |

Promocija mira i povjerenja kroz program 'Dijalog za budućnost' (VIDEO)

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - U organizaciji Ujedinjenih naroda u Sarajevu je počela dvodnevna konferencija na kojoj će učesnici iz 28 gradova i općina sumirati rezultate prve godine implementacije projekta "Dijalog za budućnost“.

Koordinatorica UN-a za BiH Sezin Sinanoglu istakla je da će konferencija omogućiti umrežavanje, kao i razmjenu iskustava i naučenih lekcija u implementaciji aktivnosti u okviru projekta.

- Ono što je još važnije jeste da je druga faza programa da se sada program širi i na druge zemelje u regiji, a to su Srbija i Crna Gora. Cilj  programa je promocija mira, promocija društvene kohezije i povjerenje kroz dijalog i saradnju – istaknula je Sinanoglu.

Navodi da će konferencija samom projektu dati priliku da nastavi s aktivnim pristupom u oblikovanju podrške Lokalnim dijaloškim platformama, u procesu institucionalizacije mehanizma dijaloga.

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić kazao je da je ovo prilika i za općinske koordinatore da upoznaju organizacije civilnog društva, institucije i pojedince koji su odabrani kroz javni poziv za prijavu za grant sredstva projekta "Dijalog za budućnost“ u iznosu od 700,000 KM.

- Na nama je da ovakve projekte 'iskoristimo' što je moguće više, te da stvorimo što veće povjerenje među nama, pogotovo kada govorimo o mladim ljudima. Bilo bi dobro da ovaj projekt ima mogućnost da bude implementiran u svim općinama, gradovima u BiH - kazao je Ajkunić.

Načelnik Općine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što su dio projekta koje implementiraju sa Ujedinjenim narodima, ocjenivši da je jako važna kohezija u društvu.

Projekt "Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNICEF, UNDP i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom BiH, posvećen je stvaranju prostora za dijalog u cilju promocije društvene kohezije.

Projekt je finansiran sredstvima Ureda Ujedinjenih naroda za podršku izgradnji mira.

Pogledajte http://fena.ba/video/2750/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YOnL7zce1p1Rf_RegPDwkXf1m4nXwz98?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta