Bosna i Hercegovina     | 26.03.2019. 14:51 |

Optužnica protiv Stevića zbog pridruživanja paravojnim formacijama u Ukrajini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Gavrila Stevića, rođenog 1966. godine u Gradačcu, nastanjenog u Banjoj Luci, zbog protuzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini.

Optuženi se tereti da je tokom 2014. godine, radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, preko graničnog prijelaza iz BiH otputovao u Beograd te sa Međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla“ otputovao za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska.

Na tom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno sa drugim osobama iz Srbije i BiH,  protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice "Jovan Šević" koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine. 

Optuženi je u okviru navedene jedinice zadužio oružje i uniformu  te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine.

Optuženi se tereti da se protuzakonito pridružio paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine te počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama iz člana 162b. KZ-a BiH. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta