Svijet     | 26.03.2019. 19:15 |

Beograd - Obilježeno 20 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 26. marta (FENA) - Uličnim performansom i šetnjom Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Žene u crnom obilježili su danas u Beogradu 20-u godišnjicu od zločina počinjenim nad albanskim civilima 1999. godine na Kosovu.

Kako su učesnici skupa danas podsjetili tijela ubijenih skrivana su u beogradskom naselju Batajnica te su aktivisti izveli performans "Batajnica 744: Zakopana istina" zemljom zatrpavajući natpis s imenima 744 žrtve, nakon čega su krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama do platoa Skupštine Srbije.

Uime Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević kazao je da je u Srbiji posljednjih 20 godina na snazi prešućivanje masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu, jezeru Perućac i Rudnici, kao i da se priznaju samo srpske žrtve.

- Postoji više od 10 lokacija s kojih su transportirane te žrtve, a broj od 744 posmrtna ostatka koji su iskopani samo desetak kilometara odavde, govore o tom zlu o kojem se ne smije prestati debatirati - dodao je.

Najavio je da će se na tome nastaviti insistirati te pokušati educirati mlade kako bi znali čitav kontekst rata na Kosovu i raspada bivše Jugoslavije.

Albansko civilno stanovništvo na Kosovu bilo je izloženo NATO bombardiranju i kampanji zločina režima bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Oružane formacije (MUP Srbije, Vojska Jugoslavije i paravojne jedinice) počinile su niz zločina na Kosovu, koji su kulminirali tokom NATO intervencije, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Tijela ubijenih Albanaca bila su zakopana u primarne masovne grobnice na Kosovu, prije nego što su prevezena u Batajnicu, a od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije su otkrivene masovne grobnice s 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine, prije svega stradalih civila.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana