Regija     | 26.03.2019. 18:52 |

Srbija: Nevladine udruge ukazale na zločine nad kosovskim Albancima

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 26. ožujka (FENA) - Skupina nevladinih udruga u utorak je u Beogradu organizirala akciju "Batajnica 744 - zakopana istina", s namjerom da ukaže na zločine srbijanskih snaga počinjene na Kosovu, poslije kojih su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca premješteni u Srbiju i nađeni u masovnoj grobnici u beogradskom predgrađu Batajnici.

 Akciju su vodili Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom, a tijekom performansa aktivisti su u pješačkoj zoni u Knez Mihailovoj ulici razvili transparent s imenima ubijenih Albanaca, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici.

 Transparent koji su nosili kroz grad posuli su zemljom, kako bi ukazali na prikrivanje informacija o tim zločinima.

 Predstavnik Inicijative Marko Milosavljević rekao je da su akciju organizirali jer u "službenom narativu u Srbiji" nema govora o albanskim žrtvama ratnih zločina na Kosovu.

 "Danas želimo pokazati da jedan od najtežih zločina predstavljaju tajne grobnice iskopane ne samo u Batajnici, nego i u Perućcu (jezeru istoimene hidroelektrane na Drini, u zapadnoj Srbiji), i Petrovom selu, Rudnici, o čemu se ne govori", rekao je Milosavljević.

 On je ukazao na "20 godina šutnje", dok su "u službenom narativu i u društvu" priznate samo srpske žrtve te ocijenio kako nema "ni govora o vladavini prava" ako se zločini za koje su znala i državna tijela Srbije "i dalje zakopavaju".

 Akciju nevladinih udruga pratilo je i osiguravalo tridesetak policajaca u odorama i civilu, a završena je ispred Skupštine Srbije.

 Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu je ubijeno ili nestalo više od 13.500 osoba svih etničkih zajednica, među kojima je oko 1.300 ubijenih ili nestalih nakon zračne kampanje NATO snaga 1999. godine, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo