Ekonomija     | 27.03.2019. 14:16 |

Izmjene uvjeta za zapošljavanje njegovatelja u SR Njemačkoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Agencija za rad i zapošljavanje BiH je izvjestila sve zainteresirane kandidate koji, putem ove agencije, apliciraju za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je sa njemačke strane došlo do izmjena u pravilima postupanja i uvjetima koje kandidati moraju ispunjavati u proceduri zapošljavanja.

Izmjene se odnose na priznavanje diploma stečenih prekvalifikacijom, te priznavanje certifikata o znanju njemačkog jezika.

 - Na osnovu odluke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Njemačke više se ne prihvataju diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi. Samim tim skrećemo pažnju kandidatima koji apliciraju putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je Centralni ured za posredovanje pri zapošljavanju stručne radne snage (ZAV) od februara 2019. godine počeo davati odbijenice za sve ovakve diplome, te više nije moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj s diplomama stečenim prekvalifikacijom - izjavio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Također se preporučuje kandidatima da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik. 

 - Što se tiče certifikata o poznavanju njemačkog jezika, kao što smo već obavijestili javnost, od 1. juna ove godine Ambasada SR Njemačke u BiH prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu do daljnjeg neće prihvatati ÖSD certifikate za koje je ispit položen izvan Republike Austrije. Navedeni datum se odnosi na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Ambasadi SR Njemačke, a ne na datum izdavanja certifikata. Zbog toga svi kandidati koji nakon 1. aprila ove godine svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH - naveo je direktor Bandić, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo