Svijet     | 27.03.2019. 15:42 |

Rouhani obišao iransku pokrajinu pogođenu poplavama

FENA Internet

TEHERAN, 27. marta (FENA) - Predsjednik Hassan Rouhani u srijedu je procijenio štete koje su izazvale poplave u sjevernom Iranu i obećao je odštetu za sve pogođene poplavama, dok je broj poginulih u prirodnoj katastrofi "bez presedana" širom zemlje porastao na 26 ljudi.

Rouhani, koga kritičari optužuju za loše bavljenje krizom, otputovao je s nekoliko ministara u pokrajinu Golestan, čiji je guverner smijenjen u subotu u jeku zgražanja javnosti zbog njegovog odsustva s posla. On je bio van zemlje kada se prirodna katastrofa desila.

Potvrđena je pogibija najmanje 26 ljudi a stotine njih su zadobili povrede u poplavama, saopćili su zvaničnici u srijedu.

- Vratit ćemo Golestan u ranije stanje i bit ćemo na vašoj strani - navela je novinska agencija Tasnim riječi Rouhanija manjem skupu mještana.

U zemlji više naviknutoj na suše, Rouhani je izjavio da su poplave, izazvane tropskim kišama, ugorozile 25 od iranske 31 pokrajine i da je obim katastrofe preopteretio službe za bavljenje vanrednim situacijama u nekim regijama.    

- Vlada će koristiti sva raspoloživa sredstva i obeštetit će one čiji su domovi pretrpili štete - navode državni mediji izjavu Rouhanija, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo