Svijet     | 27.03.2019. 16:13 |

Erakat tražio od frakcija u Gazi da sarađuju u primirju

FENA Internet

RAMALLAH, 27. marta (FENA) - Visoki palestinski zvaničnik u srijedu je zatražio od palestinskih frakcija i njihovih oružanih krila u pojasu Gaze da sarađuju u provedbi primirja s Izraelom.

Saeb Erakat, generalni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), izjavio je na konfernciji za novinare da je "primirje u pojasu Gaze najviši palestinski interes". 

- Spašavanje života našeg naroda u pojasu Gaze je neophodno jer su njihovi životi tako dragocjeni - izjavio je novinarima Erakat, koji je pozvao frakcije u pojasu Gaze da sarađuju s Egiptom u posredničkim naporima na postizanju primirja.

Egipat i Ujedinjene nacije posreduju u postizanju primirja između Izraela i palestinskih grupacija i njihovih oružanih krila, konkretno islamističkog pokreta Hamas, na okončanju vala napetosti koje su prevladavale u proteklih nekoliko dana.

Nakon što je raketa ispaljena iz pojasa Gaze i pogodila je središnji Izrael, gdje je nekoliko zgrada oštećeno u sjevernom dijelu Tel Aviva i nekoliko Izraelaca je ranjeno, izraelska vojska i militanti iz Gaze razmjenjivali su vatru.

Izraelski borbeni avioni izveli su više od 50 intenzivnih zračnih udara po vojnim objektima, postrojenjima i položajima širom pojasa Gaze, i uništili su ured čelnika Hamasovog politbiroa Ismaila Haniyeha i nekoliko sjedišta službe sigurnosti u palestinskoj  enklavi.

U odgovoru na to, militanti iz Gaze ispalili su raketne baraže na južni  Izrael.

Erakat je održao konferenciju za novinare u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali, nakon što je imao sastanak s diplomatima iz nekoliko evropskih zemalja kako bi zatražio od njih da podrže palestinske ciljeve i odbace odluke američke administracije, prenosi Xinhua.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNRWA pronašla neeksplodirane bombe od 450 kilograma u školama u Khan Yunisu

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'