Ekonomija     | 27.03.2019. 17:55 |

Vlada HNŽ-a nastavlja podupirati poljoprivrednu proizvodnju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. ožujka (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u srijedu usvojila je Program utroška novčanih sredstava u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, za što je u ovogodišnjem Proračunu planirano 1.320.000 maraka.

 Programom su utvrđeni vrsta, visina, uvjeti, opći i posebni kriteriji za ostvarenje potpore, način ostvarenja, te nadzor i kontrola.

 Cilj je Programa podizanje razine proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima i razvoj poljoprivrede koja je od značaja za turizam i ekologiju. Naglašeno je kako će biti podržana biljna i animalna proizvodnja, te nabava poljoprivredne mehanizacije, priopćila je Vlada HNŽ-a.

 Usvojen je i Zaključak da Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pristupi izmjenama i dopunama Zakona o novčanim potporama u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi bio obuhvaćen što veći broj proizvođača koji mogu ostvariti pravo na potpore. Na taj način, Vlada želi još snažnije poticati poljoprivrednu i prehrambeno-prerađivačku proizvodnju.

 Vlada je donijela i potrebne odluke u svezi s nastavkom provedbe aktivnosti iz Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke. Odluke se odnose na ugovore koji će biti zaključeni sa zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju uvjete opreme, prostora i kadra za obavljanje mamografskih pregleda, a koje su izbrane putem javnog poziva.

 U prvoj fazi ugovori će biti zaključeni sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar i Kantonalnom bolnicom "dr. Safet Mujić" Mostar, a potom s ostalim odabranim zdravstvenim ustanovama. Za ovu nakanu Vlada je osigurala sredstva u iznosu 250.000 maraka.

 Donesena je i Odluka o odobravanju sredstava za financiranje nabave cjepiva u iznosu 40.000 maraka. Sredstva će biti dodijeljena Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a koji će provesti postupak nabave cjepiva protiv bjesnoće i humanog imunoglobulina i cjepiva protiv gripe za sljedeću sezonu.

 Vlada je usvojila i Odluku kojom je utvrdila visinu naknade za podmirenje troškova pokopa za osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći i za osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi ili u drugu obitelj u iznosu 889 maraka.

 Na sjednici je usvojeno i Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ-a za proteklu godinu.

 Vlada je razmotrila Informaciju o realiziranju prometa naftnih derivata za 2018. godinu i Plan prometa naftnih derivata za 2019. godinu. Prema Informaciji, promet naftnih derivata realiziran je u obujmu od 93.543 tona.

 U usporedbi s ostvarenim količinama tijekom 2017. godine, primjetan je pad potrošnje motornog benzina i tečnog naftnog plina, te povećanje potrošnje dizel goriva i lož ulja. Prema Planu prometa naftnih derivata na području HNŽ-a planirano je povećanje potrošnje u obujmu od 97.007 tona.

 Vlada je usvojila i Informaciju o realiziranju elektroenergetske bilance za 2018. godinu i Plan proizvodnje i potrošnje električne energije za 2019. godinu. Ostvarena proizvodnja električne energije bila je 3.117.348 MWh, dok je ukupna planirana proizvodnja u ovoj godini 2.754.500 MWh, navodi u priopćenju Vlade HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

EU se slaže sa oštrijim ograničenjima na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'