Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 13:38 |

PSOTC-u priznanje za doprinos provedbi programa 'Izgradnje integriteta' (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Centar za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) dobitnik je priznanja za izvanredan doprinos implementaciji NATO programa "Izgradnje integriteta/Building Integrity“. 

Priznanje, koje je PSOTC-u dodijelio NATO, uručeno je danas na prigodnoj svečanosti u sarajevskom Domu OSBiH.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je tim povodom kako su odbrambene institucije u Bosni i Hercegovini među prvima počele provoditi strategiju borbe protiv korupcije, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

- Analizirajući mišljenje javnog mnijenja, i ne samo javnog mnijenja, nego i unutar sustava obrane, zaključili smo da postoje određeni problemi s kojima se Ministarstvo obrane BiH susreće kada je u pitanju, uvjetno rečeno, 'korupcija' u oblasti javnih nabavki, u oblasti personala i, inače, resursa, kada je u pitanju promicanje, zapošljavanje, slanje u mirovne misije - kazala je Pendeš.

Istaknula je da se tom pitanju pristupilo veoma ozbiljno, i da je, stoga, razvijen određeni projekt u saradnji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane i PSOTC-a, te da je rezultat tog zajedničkog angažmana smanjenje negativnih efekata u sistemu odbrane, kao i smanjen broj pritužbi od pripadnika OS i civilnih uposlenika u Ministarstvu odbrane.

Uz čestitke upućene PSOTC-u, Pendeš je zaključila kako ovaj centar zaslužuje spomenuto priznanje, podsjećajući da je putem različitih vidova obuke obuhvatio veliki broj pripadnika OSBiH i državnih službenika iz odbrambenih struktura, a u funkciji boljeg funkcioniranja ukupnog odbrambenog sistema.

Komandant PSOTC-a brigadir Edin Bajramović novinarima je kazao kako je ovaj centar u dosadašnjem djelovanju educirao više od 8.600 studenata iz 55 zemalja s pet kontinenata.

- Jedna od najvažnijih oblasti u kojima PSOTC djeluje i kojim povodom smo se danas sastali jeste izgradnja integriteta - potcrtao je brigadir Bajramović, navodeći kako su obukom u ovom centru obuhvaćeni svi segmenti društva - vojni i civilni personal, te pripadnici policijskih snaga.

Kada se radi o izgradnji integriteta, komandant PSOTC-a navodi da su u sklopu ovog centra aktuelna dva akreditirana kursa u toj oblasti, odobrena od NATO-a, te da u sastavu PSOTC-a djeluje i mobilni trening tim, „tako da osim rezidentnih kurseva koje pruža PSOTC, upotrebom tih timova, pruža i obuku u NATO-zemljama, ali i partnerskim zemljama po standardima NATO Bulding Integrity programa“.   

Dodao je kako najnovije priznanje predstavlja dodatni podstrek i obavezu za PSOTC da i ubuduće nastavi kvalitetno pružanje usluga obuke i zadrži ostvareni nivo uz još veća postignuća.

Kako je rečeno, Centar za operacije podrške miru uključen je u NATO inicijativu izgradnje integriteta još od 2008. godine, kada je realiziran prvi kurs izgradnje integriteta.

Radi se o međunarodnom projektu, vođenom od organizacije "Transparency International“, a kurs je realiziran u PSOTC-u u saradnji sa Ženevskim centrom za sigurnosnu politiku (Geneve Center for Security Policy), Odbrambenom akademijom Ujedinjenog Kraljevstva i Švedskim odbrambenim univerzitetom.

Od 2011. do 2018. godine, više od 400 studenata je pohađalo kurseve izgradnje integriteta u PSOTC-u OSBiH, od kojih su su gotovo dvije trećine bili međunarodni studenti iz 33 različite zemlje.

Pogledajte http://fena.ba/video/2758

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TkP3VEQhNuMyjvGYYfMkhOnwwIWQySt_?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo