Stranačke aktivnosti     | 28.03.2019. 14:08 |

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

FENA Saopćenje

Amandmani poslanika Nezavisnog bloka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona 

Amandmani za bolje uslove pacijenata 

Poslanici Nezavisnog bloka podnijeli su amandmane na Prijedlog budžeta ZDK za 2019 godinu, kako bi pokušali popraviti status i uslove u kojima se nalaze pacijenti na prostoru Zeničko-dobojskog kantona. Zastupnica dr. Amela Granić je podnijela amandman za ''Kapitalne transfere drugim nivoima vlasti – za zdravstvo'' u iznosu od 200.000,00 KM, u svrhu izrade projekta zagrijavanja Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Specijalističkih službi JU Kantonalna bolnica Zenica (Stacionar) i realizacije istog. S obzirom da je u fazi izrada projekta "Toplana Zenica" kojim zgrada Stacionara nije planirana te neće imati grijanje na dosadašnji način, te s obzirom da Stacionar nema vlastito grijanje, JU Kantonalna bolnica Zenica i JU  KZMR i SM moraju iznaći najracionalniji način zagrijavanja Važno je napomenuti da na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ima 60 ležećih pacijenata od kojih su više od pola nepokretni (paraplegije, quadriplegije, hemiplegije, svježe operirani tumori mozga, pacijenti nakon ugradnje endoproteze kuka i koljena...). Podnesen je i amandman u iznosu u iznosu od 40.000,00 KM u svrhu renoviranja mokrog čvora na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (Stacionar) i realizacije istog, kao i amandman za ''Medicinsku rehabilitaciju'', u iznosu od 100.000,00 KM, za banjsko-klimatsko liječenje. Zastupnica dr. Granić podnijela je amandman i za "Ortopedska i druga pomagala" u iznosu od 60.000,00 KM, koja su prijedlogom vladajuće većine više nego duplo umanjena u odnosu na prošlu godinu, a stvarna potreba pacijenata za nabavkom istih je daleko veća od planiranih sredstava. 

Zastupnica dr. Mersija Kasumović podnijela je amandman za ''Tekuće transfere za Kantonalni zavod za medicinu rada i sportsku medicinu – zdravstvena zaštita sportaša'' u iznosu od 123.000,00 KM, koji bi sa planiranih 125.000,00 KM iznosila 248.000,00 KM – ovim amandmanom bi se popravilo stanje u Zavodu, gdje se čak dovodi u pitanje opstanak same zdravstvene ustanove u kojoj radi blizu 80 radnika, ali i nastavak finansiranja i ulaganja u zdravlje osjetljive kategorije stanovništva. Dr. Kasumović podnijela je amandman za projekat izvođenja radova na projektu "Zagrijavanje objekta JU KZMR i SM“ ukupne vrijednosti 300.000,00 KM, računarska oprema i aktivno uvezivanje iste u iznosu 60.000,00 KM i UZV aparat za dijagnostiku u iznosu 40.000,00 KM.

Korisnici zdravstvenih usluga u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti podvrgnuti nizu pretraga i analiza koje zahtijevaju topao i dijagnostici prilagođen primjeran prostor. Ujedno, treba voditi računa i o velikom broju skupih laboratorijskih i drugih medicinskih aparata koji zahtijevaju određen klimatski uvjet za rad. Neprocjenjive bi bile štete uvjetovane radom na istim u neadekvatnim uslovima.                                                                                                    

Zastupnica Amela Granić podnijela je i Inicijativa za reviziju Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske  pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka. Ovom inicijativom traži se da se i fizijatri upišu kao propisivači ortopedskih pomagala.

Pošto sada fizijatri nemaju mogućnost pisanja ortopedskih pomagala rehabilitacija pacijenata je znatno otežana i ne može se provoditi po postulatima struke, a krajnji ishod je  nezadovoljstvo pacijenata, s obzirom da je ovom odlukom  ugroženo njihovo liječenje i oporavak. U prilog tome govori činjenica da nam se u proteklom periodu obratilo više udruženja  građana kao što su “Dlan” Udruženje roditelja djece oboljele od cerebralne paralize mikro i hidrocefalusa,Udruženje oboljelih od mulipleskleroize, te udruženje amputiraca. Ovakva inicijativa i odluka već funkcionira u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, gdje fizijatri imaju pravo propisivanja ortopedskih pomagala. Također, zastupnica dr. Granić tražila je da se izmjenom i dopunom ove odluke poveća participacija od strane ZZO ZDK za antidekubitalna pomagala kao i za ortopedsku obuću osobito za amputirce, ratne vojne invalide i civilne žrtve rata. 

Nažalost, vladajuća većina, i oni koji su se prodali vladajućoj kasti, odbila je sve amandmane poslanika Nezavisnog bloka i time pokazala da nema sluha za najugroženiju populaciju u bh. društvu, kao i bahati odnos vladajućih prema svim inicijativama koje dolaze od političkih stranaka koje nisu dio vlasti i civilnog društva. Zastupnici Nezavisnog bloka će nastaviti da se bore u interesu građana i ukazivat će na nepravdu u društvu i biti korektivni faktor postojećoj vladajućoj garnituri.     

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo