Bosna i Hercegovina     | 28.03.2019. 15:57 |

Hahn: Naša ambicija je da do kraja maja objavimo mišljenje (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je na pres-konferenciji u Sarajevu izjavio da je imao priliku da razgovara s majkom Davida Dragičevića i ocem Dženana Memića, te da je za njega bilo važno da dobije direktna saznajnja o svim ovim dešavanjima od onih koji su direktno time pogođeni.

- Mogu reći vama ono što sam rekao i svim sagovornicima, imat ćemo kolegu Reinharda Priebea, koji dolazi u BiH naredne sedmice, a riječ je o umirovljenom njemačkom sucu koji nam je pomagao u radu u Albaniji, ali i u Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema. Njegov izvještaj koji je rađen u Makedoniji je još uvijek aktuelan, a direktno se bavi pitanjima unapređenja vladavine prava, unapređenja kvalitete rada nezavisnosti i stručnosti pravosudnog sistema - naveo je komesar Hahn.

Zato sam, dodao je on, želio da razgovaram sa svima i da „od samih pogođenih porodica dobijem direktna saznanja“.

Napomenuo je da je jutros imao priliku da razgovara s organizacijama civilnog društva koje su aktivne u oblasti zaštite okoliša, jer čini se, dodao je on, da stanje okoliša u BiH najblaže rečeno nije zadovoljavajuće.

- Dodatno ćemo se posvetiti i ovim pitanjima. Rekao bih da je možda Blok 7 u Tuzli nekako bio jedan poziv na buđenje. Slažem se da se stvari ne mogu mijenjati preko noći. Cijelo pitanje proizvodnje električne energije neminovno je povezano sa značajnim brojem radnih mjesta, pogotovo u Tuzlanskom bazenu. Ali neovisno o tome sam čvrsto uvjeren da ispunjavanje klimatskih ciljeva, ispunjavanje svega onoga što je vezano za klimu, su stvari koje zemlje kao što je BiH moraju rješavati - naveo je Hahn.

Dodao je da je i pitanje urgentnosti da se neke zastarjele tehnologije i promijene.

- Naravno da i to treba raditi, ja se samo pitam da li se te tehnologije zaista mijenjaju dok se istovremeno zadržavaju iste karakteristike proizvodnje električne energije. Prije koju sedmicu u Podgorici smo imali sastanak ministara u oblasti zaštite okoliša i energetskog sektora i upravo su govorili o ovim pitanjima obnovljivih izvora energije - kazao je Hahn.

Po njegovim riječima, na području zapadnog Balkana je 16 termoelektrana koje koriste ugalj i zagađuju zrak više nego 250 i više sličnih termoelektrana skupa na području EU.

Istaknuo je da su to pitanja “koja neminovno moramo rješavati“, te da je puno stvari koje treba uraditi i koje EU može odraditi.

- Treba uravnotežena kombinacija, postepeni pristup. Ne zahtijevamo ništa preko noći da se uradi - naveo je Hahn.

Kaže da je saznao da su vlasti prestale subvencionirati rad vjetroelektrana i električne energije koju proizvode vjetroelektrane, „a zapravo bi trebalo da bude suprotno, da se takve stvari subvencioniraju“.

Komesar Hahn je kazao da je imao priliku i da se sastane s članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu - predsjedavajućim Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom. Sastao se i s predstavnicima različitih političkih subjekata.

- Mi u okviru Evropske  komisije naporno radimo na izradi mišljenja na temelju odgovora koje joj je BiH, odnosno domaće vlasti dostavile. Neka naša ambicija je da do kraja maja objavimo mišljenje, i nešto što je vrlo jasno rečen s moje strane, pod uvjetom da se formiraju vlasti, ne samo na nivou BiH već i na nivou Federacije BiH. To nam je potrebno zato što mi moramo s druge strane imati sagovornika, moramo imati vlasti koje će nastaviti raditi na ovim pitanjima - istaknuo je komesar Hahn.

Po njegovim riječima, mišljenje je samo jedna prijelazna faza, „mnogo važnija je ona faza gdje radimo na provedbi svih onih reformi i pitanja“.

Komesar Hahn je kazao da je razgovarano i o socio-ekonomskim pitanjima, scio-ekonomskoj reformskoj agendi, „zato što smo snažnog stava da se trebaju stvarati prilike za otvaranje radnih mjesta kroz, između ostalog, nuđenja nekih atraktivnijih uvjeta koji će privući kompanije u BiH, ali i domaći kapital“.

Pomenuo je i rješavanje pitanja u sektoru zdravstva, te kazao da je BiH zemlja koja ima najveća izdvajanja po glavi stanovnika u regionu za sektor zdravstva.

- Kada  pričamo o efiksnosti zdravstva, nije najuspješnije u svom radu. Sve su to neka pitanja koja zajednički moram rješavati. Nadam se da će se uskoro različiti politički subjekti usaglasiti s ovim prioritetima i da će se između ostalog uvrstiti i ovaj dio energetske efikasnosti energetskog sektora kroz već navedene socio-eknomske mjere - naveo je Hahn.

Kaže da je zamolio vlasti u tehničkom mandatu da rješavaju neka od pitanja koja bi on rekao da su urgentna. Naveo je primjer da se već dvije godine čeka na imenovanje kontakt osobe za EUROPOL ispred BiH. Dodao je kako to ne bi trebao da bude neki veliki problem, „ali čekamo već dvije godine da se to desi“.

- Ako je riječ o migracijama, imamo određeni broj migranata koji su prisutni u zemlji, ali isto tako vjerujemo da je ovo broj kojim se može upravljati. Mi smo na raspolaganju da pružimo podršku, i finansijsku i u smislu upravljanja ovom situacijom. Ali nam s druge strane treba jedna vrlo jasna struktura nadležnosti između različitih nivoa vlasti. Tu se još uvijek suočavamo s jednom zbrkom koju treba rješavati kako bi se unaprijedile prilike - smatra komesar Hahn.

Također, napomenuo je on, govorimo o mogućnostima da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije, „što će biti moguće jedino kada se usvoje propisi o kvaliteti goriva“.

- To je obim tema o kojima sam danas razgovarao s različitim sagovornicima. Ja sam, kao inače, optimista, ali znate kako je uvijek u životu, potrebno je dvoje za ples. S naše strane mogu samo potvrditi spremnost na svaki oblik podrške - kazao je komesar Hahn.

Dodao je da sve što rade, rade da bi unaprijedili perspektivu i život građana u BiH.

- Nama je primarna svrha da unaprijedimo život građana u BiH, da im pomognemo da ostanu u svojoj zemlji, da budu radno aktivni i pomognu napredak ove prelijepe zemlje - poručio je komesar Hahn.

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2764

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NsKN8I9x3Yv5ifX5NaErSnV9bCrJT5_F?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo