Bosna i Hercegovina     | 30.03.2019. 13:01 |

Udruženje „Biser“ u Goraždu organiziralo akciju Dan narcisa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30.marta (FENA) -  Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser“  danas je u Goraždu organiziralo tradicionalnu akciju Dan narcisa. Prodajom cvijeta koji simbolizira život nastoje obezbjediti sredstva za pomoć oboljelim članicama ali i rad udruženja te ujedno doprinijeti podizanju svijesti o značaju redovnih pregleda s ciljem prevencije karcinoma.

Mersiha Pecikoza, predsjendica skupštine Udruženja „Biser“ ističe da se ova tradicionaln akcija organizira u isto vrijeme širom BiH.

„ Na ovaj način animiramo građane i građanke da redovno idu na preglede. Narcisi simboliziraju nadu i buđenje života i s njima skrećemo pažnju na važnost očuvanja zdravlja. Posebno žene nastojimo podstaći da redovno obavljaju preglede i samopreglede dojki što je prvi korak, bar jednom mjesečno. Ukoliko primjete bilo kakve promjene trebaju se javiti ljekaru koji će ih uputiti na daljnje pretrage. Drago nam je da je odziv građana Goražda uvijek dobar u ovakvim akcijama. Ima pojedinih ljudi koji uvijek prvi dođu na naš štand kako bi kupili  narcis“ – kazala je Pecikoza.

Pojasnila je da se sredstva prikupljena prodajom narcisa po simboličnoj cijeni koriste  za rad udruženja ali i  pomoć oboljelim članicama.

„ Koristimo ih za izradu promotivnog edukativnog materijala i kao pomoć članicama koje moraju ići često na kontrole u Sarajevo, obzirom da te putne troškove niko ne pokriva. Većinom su to penzionerke kojima penzije nisu dovoljne za te troškove“ – naglasila je Pecikoza.

Članica udruženja Jasmina Balić poručila je da zdravlje nema cijenu i da je prevencija najbitnija.

„„ Pomažemo jedni drugima što god treba, i ovi narcisi su tradicija. I ove godine podrška članicama Bisera su mladi volonteri koji su sa nama u svakoj situaciji. I ovo je prilika da skrenemo pažnju posebno ženama da vode računa o svom zdravlju jer ono je najskuplje. Sve što se na vrijeme otkrije dobro se i završi“- kazala je Balić.

Svjesne rizika i činjenice da od ove opake bolesti sve češće obolijevaju mlade osobe, članice udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“  će i ove godine u aprilu organizirati edukativna predavanja za učenike svih srednjih škola u Goraždu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Udruženje Renesansa obilježilo 'Dan narcisa' u Sarajevu 

Udruženje 'Biser' obilježilo 'Dan narcisa' u Goraždu

'Dan narcisa' u Sarajevu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'