Svijet     | 01.04.2019. 13:46 |

Mozambik potvrdio prvi smrtni slučaj od kolere, 517 zaraženih u epidemiji

FENA Internet

BEIRA, 1. aprila (FENA) — Mozambički grad Beira pogođen ciklonom potvrdio je u ponedjeljak prvi smrtni slučaj od kolere, dok je broj zaraženih u epidemiji bolesti porastao na 517.

Kako bi se epidemija stavila pod kontrolu, ambulante su uspostavljene širom Beire, grada od pola miliona stanovnika,  saopćio je direktor mozambičkog sektora javnog zdravstva Ussene Isse, prenosi emiter programa TVM.

Broj slučajeva akutne dijareje drastično je porastao otkako je u prošloj sedmici potvrđeno prvih pet slučajeva bolesti. Ciklon Idai teško je oštetio sistem vodosnabdijevanja u Beiri kada je pogodio grad 14. marta.

Oko 900.000 doza vakcine protiv kolere trebalo bi stići tokom dana, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kolera se prenosi zaraženom vodom i hranom. Bolest može dovesti do smrtnog ishoda u roku od nekoliko sati, ali se relativno lako liječi.

Ukupan broj poginulih u ciklonu u Mozambiku sada iznosi 518 ljudi. Uz 259 smrtna slučaja u Zimbabveu i  56 u Malaviju, broj žrtava u tri zemlje iznosi više od 815 ljudi. Vlasti upozoravaju da j riječ o preliminarnim ciframa jer se nabujale vode povlače i ostavljaju za sobom još tijela.

Kolera je najveći predmet brige za stotine hiljada preživjelih od ciklona u toj zemlji južne Afrike koji sada žive pod teškim uslovima u nakrcanim izbjegličkim logorima, školama ili u oštećenim zgradama. Neki od njih piju iz zatrovanih bunara ili iz prljave stajaće vode.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je za oko 1,8 miliona ljudi potrebna hitna pomoć u regijama zahvaćenim ciklonom, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 94 poginulih u pomorskoj nesreći kod Mozambika

Umrla Vera Svoboda

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'