Bosna i Hercegovina     | 01.04.2019. 14:42 |

Vrijednost nevladinog sektora mjeriti spram rezultatima

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Potaknuti kritički javni dijalog o mjestu i ulozi nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini bio je glavni cilj skupa koji je danas u Sarajevu organizirao Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

Omir Tufo iz CPCD-a misli da nevladin sektor većinom dobro radi, ali primjećuje da ipak ima mnogo prostora i za poboljšanje.

- Vrijednost nevladinog sektora potrebno je mjeriti spram rezultatima, pogotovo onim koje građani prepoznaju. Nije upitan njihov broj ako sve te organizacije imaju dovoljno adekvatnog angažmana i načina da isfinansiraju aktivnosti - kazao je on novinarima prije skupa. Dodao je da treba posebno cijeniti volonterski angažman, koji ulaže većina nevladinih organizacija. 

Podsjeća da statistika pokazuje da ima oko 26.000 udruženja i fondacija registriranih u Bosni i Hercegovini. Tu su, kaže, sva sportska udruženja, udruženja proistekla iz rata i nevladine organizacije koje se bave i fokusirane su na određeni problem i ciljne grupe zbog kojih su i osnovane. 

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jasmin Hasanović mišljenja je da nema koordiniranog mehanizma kojim se jasnim parametrima može pokazati efikasnost tih organizacija.

- Zavisi kako gledamo efikasnost. Da li je to po pitanju promjena, djelovanja, zagovaranja ili ekonomskog aspekta - naglasio je za novinare Hasanović, uvodničar današnjeg skupa.

Sarajevski Fakultet političkih nauka ocijenio je kao kredibilno mjesto na kojem se može raspravljati o raznim stvarima koje se tiču bh. društva i politike, mogu se upućivati kritički osvrti, ali i da ta kritika rezultira konkretnim smjernicama što ih očekuje i s današnjeg skupa.

Današnji okrugli sto zvanično je nazvan 'NVO sektor u BiH-Kritički pogled iznutra', a zaključci bi trebalo da budu prezentirani na Svjetskom samitu civilnog društva i CIVICUS Globalnoj sedmici civilnog društva kasnije ovog mjeseca u Beogradu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Okrugli sto 'Kuda ide BiH?' - Dejtonski sporazum kočnica razvoju odnosa i institucija BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!