Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 13:54 |

Otvoreno pismo Emira Hadžihafizbegovića Miloradu Dodiku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Poznati bosanskohercegovački glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku povodom smrti Hatidže Salaharević, koja je u ratu izgubila muža Mehmeda i sina Edina, jednog od najperspektivnijih jugoslavenskih košarkaša koji je likvidiran u logoru "Sušica" u Vlasenici.

Kako Hadžihafizbegović navodi u otvorenom pismu, Mićo Kraljević, vođa formacije "Mićini specijalci" i član SNSD-a, trenutno je načelnik Općine Vlasenice, a prema riječima poznatog glumca on je odgovoran za ubistvo Mehmeda i Edina Salaharevića iako tužba za zločine protiv čovječnosti podnesena protiv njega još uvijek miruje u ladicama Tužilaštva BiH.

- Poznata je vaša podrška, gospodine predsjedniče, Mići Kraljeviću, naredbodavcu mnogih likvidacija po Vlasenici, pa sasvim izvjesno i Edinove i Muhamedove. Još dvojica jahača Apokalipse, braća Stanić, Milenko i Radenko, također su na slobodi, a poznato je da su i oni bili gospodari života i smrti u Vlasenici, kao i Vaso Čeliković, i ini drugi koji su učestvovali u zločinu protiv čovječnosti - stoji u pismu upućenom Dodiku.

Hadžihafizbegović navodi da su "Mićini specijalaci, sastavljeni od domicilnih Vlaseničana, jako dobro poznavali Edina Salaharevića, te su oni su i obezbjeđivali logor Sušicu".

- Nakon zatvaranja u logor počinje svakodnevno iživljavanje nad devetnaestogodišnjim dječakom. Svaki dan su ga tukli, tjerali da ubacuje 'trice' sa nekom krpenjačom u improvizirani koš, i kad bi Salaharević fulao, slijedilo bi žestoko premlaćivanje. Cijelu priču ćete moći pogledati u filmu „Kuće koje plaču“, a Edin Salaharević, zajedno sa svojim ocem, mučki je ubijen i tijelo mu je razvučeno u nekoliko grobnica. Kosti Edina Salaharevića pronađene su 2009. godine, a kosti oca Muhameda prije nepunih pola godine - stoji u pismu upućenom Dodiku.

Hadžihafizbegović u otvorenom pismu poziva Dodika da svojim autoritetom podstakne Tužilaštvo BiH da procesuira Miću Kraljevića, a otvori istragu protiv braće Stanić.

- Svaki put, gospodine Dodik, u vremenu koje je pred vama, kad se rukujete sa Mićom Kraljevićem, dio prolivene krvi Edina Salaharevića i njegovog oca Muhameda, kao i hiljade nevino ubijenih Bošnjaka u Vlasenici ostaje i na vašim rukama. Ljudski život je kratak, i uvijek imamo izbor. Da sa ovog svijeta odemo kao insani, ili kao neljudi. Pred vama je izbor, gospodine Dodik. Ili ćete promijeniti narativ, i u očima svojih najbližih, dakle svoje porodice i građana čiji ste predsjednik, ponovo biti čovjek, ili ćete na ropotarnicu historije otići kao smetljar i nesorta. Mićo Kraljević je ona referentna tačka na kojoj ću ja osobno donijeti sud o vama. Ostavite li tu hijenu i dalje na mjestu načelnika i ne zatražite li od državnog tužilaštva da iz ladice izvuče podignutu optužnicu protiv tog monstruma, vi ste, zaista, loš čovjek, loš otac, loš sin, loš djed i nikakav predsjednik - poručuje Hadžihafizbegović u pismu Dodiku.

Koliko je samo dobrih i predanih roditelja, nevine i talentirane djece istrgnuto sa ovoga svijeta, možemo samo s tugom nagađati. I možemo ih se sjećati. I možemo, i moramo, za njih tražiti pravdu. Ne osvetu, jer osveta je Božje djelovanje, nego pravdu. Pravdu koju nisu doživjeli dok su bili živi, ali koju im mi možemo podariti, ako u nama ima i tračka ljudskosti - stoji u otvorenom pismu upućenom Dodiku.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Hadrović: Dodik se 'zaigrao' misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta