Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 15:18 |

Salkić traži reakciju na odbijanje da u RS-u prihvate odluku Ustavnog suda BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2.aprila (FENA) - Usvajanje novog zakona, u kojem bi bio ponovo definiran 9. januar kao dan entiteta RS, predstavlja suprotstavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i to u kontinuitetu - upozorio je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

-Takvo ponašanje zahtijeva reakciju pravosudnih institucija i drugih agencija zaduženih za praćenje provođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - naglasio je Salkić.

Umjesto što u kontinuitetu ignorišu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i odluke drugih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnih sudova, pozvao je predstavnike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini da se odlučno i hrabro suoče s istinom.

-Bošnjaci, Hrvati i ostali građani su konstitutivni u entitetu RS, kao i predstavnici srpskog naroda, i krajnje je vrijeme da predstavnici srpskog naroda to i prihvate. Pozivamo ih da prihvate sudski dokazane i presuđene činjenice koje su vezane za vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba iz perioda 1992.-1995., koje je osuđeno za teške zločine, uključujući etničko čišćenje, progon, terorisanje i genocid - naveo je Salkić.

Sve te radnje, kako je dodao, imaju duboku vezu i temelj u devetom januaru.

-Prihvatanjem ovih činjenica i distanciranjem od presuđenih ratnih zločinaca, vi činite najveću korist svom narodu, jer tako skidate teret kolektivne odgovornosti za ono što je presuđeno. To je jedini ispravan put za sve nas u Bosni i Hercegovini, put mira, zajedničkog života i prosperiteta u Evropskoj uniji kao našem cilju - smatra potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao „Danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „Dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „Dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je sinoć je najavio da će u Narodnoj skupštini RS-a na jesen biti usvojen novi zakon koji će opet definirati 9. januar kao "Dan RS", ali će se taj zakon zvati drugačije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

Udruženja žrtava traže da se procesuiraju oni koji su prisustvovali obilježavanju 9. januara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo