Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 15:30 |

Generalni direktor Vojnog osoblja EU posjetio Ministarstvo odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Generalni direktor Vojnog osoblja Evropske unije (DG EUMS) generalpukovnik Esa Pulkkinen, s delegacijom Evropske unije, posjetio je danas Ministarstvo odbrane (MO) BiH, gdje ih je primila ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima.

Pendeš izrazila je zahvalnost delegaciji EU koja je u okviru posjete Misiji EUFOR-a - Althea upriličila i posjetu Ministarstvu odbranu BiH.

Istakla je da u iščekivanju uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH, MO i Oružane snage (OS) BiH i dalje rade jednakim intenzitetom i izvršavaju svoje zakonom utvrđene obaveze. Posebno je istakla aktivnosti po pitanju obuke i operativnih sposobnosti u kojima je i uloga EUFOR-a od ključnog značaja, aktivnosti na uništavanju viškova naoružanja i municije, humanitarnog deminiranja i učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u međunarodnim mirovnim misijama.

Pendeš je goste upoznala i o implementaciji dokumenata „Pregled odbrane“ i aktuelnim statusom prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH, ističući da je „Ministarstvo odbrane BiH lider u reformskim procesima u BiH.“

Generalni direktor Vojnog osoblja EU generalpukovnik Esa Pulkkinen je istakao da današnja posjeta predstavlja znak podrške institucijama odbrane kako bi potpomogli napredak prema evropskim integracijama, te izrazio zahvalnost za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u Misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici.

- Ta činjenica demonstrira volju BiH da dijelite vrijednosti EU, da doprinosite uspostavi mira, sigurnosti i stabilnosti u svijetu. Vaš napredak je ono što mi želimo - zaključio je Pulkkinen, dok je operativni komandant Snaga EU za operaciju Althea generalpukovnik Olivier Rittimann naveo da je misija EUFOR-a Althea zapravo „kontinuitet mira, sigurnosti i stabilnosti“.

Pendeš je još jednom izrazila zahvalnost na posjeti i podršci EUFOR-ove misije - Althea i Vojnog osoblja EU, te izrazila uvjerenje da će ova posjeta dodatno intenzivirati buduću saradnju.

Generalni direktor Vojnog osoblja Evropske unije (DG EUMS) generalpukovnik Esa Pulkkinen, sa delegacijom Evropske unije danas će posjetiti i Zajednički štab OSBiH, gdje će se sastati sa generalpukovnikom Senadom Mašovićem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana