Kultura     | 03.04.2019. 08:20 |

Mjuzikl 'Kosa' pobjednik TKT Fest-a u Tuzli

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. aprila (FENA) - Na ovogodišnjem Teatar kabare Tuzla Festu, prema glasovima publike, prvo mjesto je osvojio mjuzikl ''Kosa'', autora Ragnij i Rado, u režiji Dušanke Belada u produkciji u.g.akustiKum.

Drugo mjesto je pripalo predstavi ''Staklena menažerija'', autora Tennessee Williams-a, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskog kazališta ''Jozo Ivakić'' Vinkovci, dok je treće mjesto zauzela predstava ''Međuigra 0-24'' Zijaha Sokolovića.

Festival, koji je otvoren 27. marta, odvijao se pod motom "Kreativno utočište mladih". Publika u Tuzli mogla je pogledati osam predstava u sedam dana Festivala.

Nakon svake odigrane predstave gledaoci su imali priliku dati ocjene od 1-5 i na taj način su odabrali najbolju predstavu na festivalu, koji je sinoć zatvoren.

Međunarodni pozorišni festival 17. TKT Fest - Dani akademskog teatra 2019 bio je otvoren riječima i porukom, povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta u cijelom svijetu, kubanskog redatelja i dramatičara Carlosa Celdrana. Na taj način Teatar kabare Tuzla je započeo proslavu svog sedamnaestog rođendana.

Osvrt na cjelokupni 17. TKT Fest dao je pozorišni kritičar Mladen Bićanić. 

- TKT Fest protekao je kao i svi dosadašnji u znaku mladosti. Najbolja predstava je ona koju su izveli mladi glumci, to je Kosa. Međutim, isto tako TKT Fest je dao posebnu važnost i klasičnim tekstovima poput Odiseje, dao je poseban pogled na baštinu, na jednog Tennessee Williams-a, osvrnuo se i na domaće suvremeno dramsko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, na novi tekst Daria Bevande Pink moon, tako da su to nekako predstave koje su zaokružile ovaj Fest. Naravno tu je i obilježavanje 50-godišnjice umjetničkog rada Zijaha Sokolovića koji je uvijek dobrodošao na TKT Fest i čije predstave su uvijek rasprodane do posljednjeg mjesta. U svakom slučaju to je festival koji evo već sedamnaestu godinu, pred punoljetstvo, zaokružuje nekako svoj put, svoje traganje kazališnom avanturom i sigurno je kao takav, kao jedan od važnih činilaca u festivalima kazališta Bosne i Hercegovine, dokazao svoje mjesto i vrijednosti - istakao je Bićanić. 

Za vrijeme trajanja festivala predstavljena je pozorišno dokumentarna izložba Teatarska stranica Srđana Vukadinovića, a svakodnevno je snimana i televizijska hronika, u profesionalnoj video realizaciji i produkciji koju je pripremao Zoran Pavljašević sa saradnicima Barbara Pavljašević, Damir Mahmutović, Srđan Vukadinović, Semir Gosić, sastavljenu iz tri dijela: Vox populi, Gosti i Kritika, u trajanju od 3-5 minuta. Pozorišni kritičar tokom festivala: Mladen Bićanić. Idejno rješenje plakata i afiše je osmislio Damir Pirić.

U organizacijsko-produkcijskoj realizaciji festivala sudjelovali su studenti II godine odsjeka produkcija ADU Univerziteta u Tuzli Amna Jahić i Semir Gosić. Ton i svjetlo: Nermin Brković. Volonteri: učenici trećih razreda Opće gimnazije KŠC-a ‘‘Sv. Franjo‘‘ Tuzla. PR Teatra kabare Tuzla Ivana Milosavljević. Selektor predstava i umjetnički voditelj Teatra kabare Tuzla Vlado Kerošević.

Pokrovitelji Festivala su bili Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla. Sponzori festivala su: Cvjećara ‘’Ruža’’ Miladije i Zdravljak Saranda, Tuzla, saopćeno je iz TKT-a Festa. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dani akademskog teatra zatvorenI predstavom za djecu 'Hoću kući'

Predstava 'Gospođica Julija' otvara ovogodišnji TKT Fest

Završena 7. gitarijada 'Na putu za jug', najbolji bend 'Srce' iz Sarajeva

Promo

Tesla održao svoju prvu veliku poslovnu konferenciju na Jahorini

Najava - Savjetovanja o primjeni zakona sa sudskom praksom

Započela prva Autodesk konferencija u Mostaru