Stranačke aktivnosti     | 04.04.2019. 09:55 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić uputio je set amandmana na Zakon o zaštiti okoliša, koji će se pred zastupnicima naći 10. aprila na sjednici tog doma.

"Ovim amandmanima želim poboljšati predloženi tekst Zakona o okolišu. Svjestan sam da zakon sam od sebe neće poboljšati stanje zaštite okoliša, ali će biti jak instrument u zaštiti okoliša", istaknuo je ovim povodom zastupnik Čengić. 

Neki od ključnih amandmana su da se prostorni planovi koriste u svrhu zaštite okoliša, da se kantonalnim vladama omogući zakonsko uporiše za ograničenje kretanja motornih vozila određenih eko kategorija u kriznim situacijama, da se okolišne dozvole mogu odbiti iz okolinskih i zdravstenih razloga, a ne samo formalno-pravnih.

"Žao mi je što ova tema vjerovatno nije zanimljiva građanima, jer sada nema toliko smoga na ulicama naših gradova, ali kasno je razgovarati o okolišu tek kada nas zadesi visoka zagađenost zraka ili eko katastrofe poput one u Lukavcu", dodao je Čengić.

U izradi amandmana učestvovalo je i Ministarstvo okoliša Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Damirom Filipovićem.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!