Ekonomija     | 04.04.2019. 13:40 |

Potpisan regionalni sporazum o smanjenju cijena usluga roaminga

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 4. aprila (FENA) - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, uime BiH, potpisao je u Beogradu, u okviru Digitalnog samita zemalja zapadnog Balkana, Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu.

Regionalni sporazum o roamingu će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene roaminga u zemljama zapadnog Balkana.

Sporazum su, osim Bosne i Hercegovine, potpisali ministri resornih ministarstava Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Cijene roaminga će u prvoj fazi od 1. jula, biti smanjene za 27 posto, a od 1. jula 2021. godine se očekuje potpuno ukidanje roaminga za zapadni Balkan. Cijena roaminga sa Albanijom bit će umanjena za čak 85 posto, budući da Albanija dosad nije bila dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Tokom dva dana trajanja samita u Palati Srbija, razgovarat će se o razvitku digitalnih vještina, regionalnoj suradnji u oblasti razvitka identifikacijskih i sigurnosnih shema, procesima digitalizacije društva, privrede, elektroničke uprave, o digitalnoj povezanosti i suradnji na zapadnom Balkanu, kao i regiona sa Evropom.

U okviru Digitalnog samita organiziran je i ministarski panel, na kojem su ministri razgovarali o putu zapadnog Balkana u oblasti digitalizacije i implementacije ciljeva Digitalne agende za zapadni Balkan, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana