Svijet     | 04.04.2019. 15:28 |

Sveti sinod Bugarske o posjeti pape Franje - zajednička liturgija neprihvatljiva

FENA Internet

SOFIJA, 4. aprila (FENA) - Sveti sinod Bugarske pravoslavne crkve usvojio je odluku  za posjetu pape Franje Bugarskoj, saopćila je Bugarska patrijaršija.

U raspravi o revidiranom nacrtu programa Papine posjete, Sveti sinod je jednoglasno odlučio da pošalje pismeni odgovor Anselmu Guidu Pecorariju, apostolskom nunciju u Bugarskoj, naglašavajući da je pozivnica za Ppinu posjetu došla od vladinih institucija, i stoga sva ključna dešavanja vezana s posjetom trebaju biti koordinirana s vladinim  institucijama.

- Nacrt dijela predloženog programa uključuje učešće predstavnika Bugarske pravoslavne crkve - Bugarske patrijaršije, i voljeli bismo da vas izvijestimo da je njegova svetost, bugarski patrijarh, skupa s članovima Svetog sinoda, spreman da primi papu Franju na sastanku u palati Sinoda 5. maja, kako je planirano u nacrtu programa koji nam je poslan - navodi se u saopćenju za javnost.   

- Posjeta katedrali Svetog Aleksandra Nevskog je moguća, ali bismo voljeli istaknuti da je svaka forma zajedničke liturgije ili molitve, ili nošenje crkvenih odora, neprihvatljiva za nas, jer nam naši sveti kanoni to ne dopuštaju. U vezi s tim, učešće patrijaršijskog hora također je nemoguće - navodi se u odluci Svetog sinoda.

- Po pitanju svih ostalih tema u nacrtu programa koji nam je predstavljen, učešće predstavnika Bugarske pravoslavne crkve - Bugarske patrijaršije je nemoguće - navodi se još u odluci. 

- Kada je riječ o prijedlogu da đakon Ivan Ivanov služi kao prevodilac tokom posjete pape Franje Bugarskoj, Sveti sinod ne daje svoj blagoslov za to, uz izuzetak posjete zgradama Svetog sinoda i katedrale Svetog Aleksandra Nevskog. Sveti sinod ne daje blagoslov za učešće sveštenstva Bugarske pravoslavne crkve u ostalim dešavanjima uključenim u program posjete Pape Franje Bugarskoj - stoji u odluci Svetog sinoda Bugarske pravoslavne crkve, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta