Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 11:04 |

Mašović u posjeti Oružanim snagama Republike Slovačke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja od 3. do 5. aprila boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Slovačke.  

Uz najviše vojne počasti u Bratislavi, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića dočekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Slovačke generalpukovnik Daniel Zmeko.

Nakon svečanog dočeka, Mašović se također sastao sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane Republike Slovačke.

Za delegaciju OSBiH upriličen sastanak i informativni brifing u Centru za obuku OS Slovačke u Leštu. Na radnom sastanku s visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Slovačke razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Slovačke, posebno o razvoju i unapređenju te saradnje u narednom periodu.

Naročita pažnja posvećena je temama koje se tiču različitih segmenata obuke i vježbi te ostalih vidova saradnje, kao i na učešću u operacijama podrške miru, gdje i oružane snage Bosne i Hercegovine i Slovačke imaju  značajnu participaciju, kroz koju potvrđuju doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu. Razmijenjene su i aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

General Mašović je, između ostalog, izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku Republike Slovačke, kao članice NATO-a, Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, kao i značajan doprinos slovačkog kontigenta koji učestvuje u  misiji Althea EUFOR.  

Delegacija OSBiH je prisustvovala i izvođenju vojne vježbe u kojoj su učestvovale različite jedinice OS Republike Slovačke, a koja je izvedena u Centru za obuku OS Republike Slovačke u Leštu. Tokom vježbe prezentovane su različite sposobnosti jedinica koje se pripremaju za učestvovanje u različitim operacijama podrške miru širom svijeta.

Zajednički zaključak sa je da treba što prije preduzeti adekvatne korake na uspostavljanju značajnije bilateralne saradnje između OS Republike Slovačke i OS BiH.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OSBiH generalpukovnika Mašovića, bili su i brigadir Edin Fako, pukovnik Robert Beljan i pukovnik Jovo Pujić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez primio veleposlanika i vojne izaslanike Švicarske Konfederacije

Potpisana saradnja MO i OS BiH i vojno-diplomatskih predstavnika u BiH

Podžić na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a u Briselu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana