Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 14:49 |

U Goraždu obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a RBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. aprila (FENA) - U organizaciji Udruženja veterana policije - regije Goražde 1991-1995. godina, danas je obilježen Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a Republike BiH.

Brojne delegacije i članovi porodica poginulih policajaca polaganjem cvijeća na spomen-obilježja odali su počast poginulim policajcima, braniocima Goražda, kao i djeci ubijenoj tokom agresije na BiH.

Tokom sjednice u velikoj sali Centra za kulturu, o nemjerljivom doprinosu pripadnika policije u odbrani Goražda govorili su počasni predsjednik Unije veterana policije FBiH Avdo Hebib, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde Nijaz Musić, goraždanski gradonačelnik Muhamed Ramović i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić.

Predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde 1991-1995. godina Šefko Hodžić podsjetio je da je kroz policijske jedinice u ovom dijelu BiH, tokom rata prošlo oko 900 pripadnika. Šezdeset i jedan policajac je poginuo, a oko 150 njih je teže i lakše ranjeno.

- Sa ponosom i sjetom evociramo sjećanja na najteže dane za našu BiH kada je kao centar regije Goražde postalo utočište velikog broja izbjeglica iz okolnih općina. Povlačeći se ispred daleko nadmoćnijeg neprijatelja, zajedno sa civilnim stanovništvom prema Goraždu se povukao i veliki broj pripadnika aktivnog i rezervnog sastava policije. Dolazeći na slobodne prostore Goražda pripadnici policije odmah se sa svojim materijalno tehničkim sredstvima stavljaju na raspolaganje lokalnim jedinicama teritorijalne odbrane a jedan broj njih se priključuje jedinicama policije CSB Goražde - kazao je Hodžić.

Naglasio je da su početkom napada na Goražde, svi pripadnici policije anagažovani na linijama odbrane

- Na pojedinim pravcima zaustavljaju napredovanje neprijatelja a u daljem toku ratnih dejstava, zajedno sa jedinicima ARBiH, učestvuju u oslobađanju i odbrani slobodne teritorije na svim linijama fronta oko Goražda - dodao je Hodžić.

Počast poginulim policajcima odale su i delegacije policijskih udruženja i struktura iz Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo.

Za zasluge tokom odbrane Goražda 15 policajaca je odlikovano Zlatnom policijskom značkom, a jedan Ordenom za hrabrost. Šesti april odabran je kao Dan sjećanja na poginule pripadnike policije u ovom dijelu BiH s razlogom.

Prve žrtve agresije u redovima policije 1992. godine bili su Abid Ramović, komandir ratne stanice policije Foča dok su u Ustikolini poginuli policajci Ševal Bećirović i Mehmed Kamerić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta