Kultura     | 05.04.2019. 15:16 |

Za rođendan Grada izložba 'Heroj Valter' u Despića kući

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Muzej Sarajeva obilježava Dan Grada Sarajeva izložbom 'Heroj Valter', koja je danas postavljena u Despića kući.

Izložbu je pripremio viši kustos Igor Radovanović, a na faktografski način otkriva detalje iz života i revolucionarnog rada Vladimira Perića Valtera.

- Izložba je posvećena Valteru Periću kao historijskoj ličnosti. Prikazuje fotografije iz Sarajeva u Drugom svjetskom ratu i Valterov ratni put u i oko Sarajeva. Imamo i nekoliko ličnih predmeta Vladimira Perića Valtera, koji se nalaze u zbirkama Muzeja Sarajeva - kazao je novinarima Radovanović. Dodaje da je izložba način da se obilježi i sto godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.    

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić naglašava da je ta izložba i dio programa obilježavanja 70 godina postojanja i rada Muzeja. Smatra da je važno prisjećati se ličnosti poput Valtera.  

Vladimir Perić Valter (1919.-1945.) rođen je u Prijepolju. U Beogradu je završio školu i zaposlio se u banci. Zbog aktivnog sudjelovanja u radničkom pokretu početkom 1940. prebačen je u Sarajevo. Ubrzo se pridružio Komunističkoj partiji. Od jeseni 1943. do smrti bio je na čelu pokreta otpora u gradu Sarajevu. Poginuo je u noći 5. na 6. aprila 1945. godine. Narodnim herojem proglašen je 1953. godine.    

Izložba 'Heroj Valter' posvećena Vladimiru Periću Valteru bit će postavljena tokom cijele godine u Despića kući.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom