Bosna i Hercegovina     | 08.04.2019. 10:28 |

Hamdija Abdić traži vanrednu sjednicu Parlamenta FBiH zbog migrantske krize

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 8. aprila (FENA) - Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić uputio je inicijativu za održavanjem vanredne sjednice Parlamenta FBiH o migrantima.

Kako se navodi u inicijativi, već gotovo godinu dana na području Bosne i Hercegovine je prisutan veliki broj migranata. Težište problema se nalazi u Federaciji BiH odnosno Unsko-sanskom kantonu. Prema dostupnim informacijama trenutno se u četiri privremena migrantska centra (Bihać – BIRA, Borići, Cazin – Sedra, Velika Kladuša – Miral) nalazi oko 3.200 migranata i izbjeglica a neslužbene informacije govore da se po privatnim smještajima i u pokretu nalazi još 2.000 migranata.

Gradsko vijeće Bihać je do sada već dva puta raspravljalo o ovom problemu, te je na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 4. aprila između ostalog usvojen i zaključak kojim se pozivaju organi Federacija da se hitno uključe u rješevanje ovog problema. Isto tako, zatražilo se od izabranih zvaničnika sa područja Unsko-sanskog kantona da iniciraju i traže održavanje vanredne sjednice po ovom pitanju.

- Iz gore navedenog razloga Vam se obraćam i tražim da se čim prije krene u realizaciju moje inicijative zbog sve većeg migracionog pritiska na Federaciju BiH odnosno Unsko-sanski kanton. To potkrepljujem činjenicom da je sve veći pritisak na našu državnu granicu iz R Srbije prema Republici Srpskoj. Prema mojim informacijama, a i tvrdnji jednog od gradonačelnika iz RS-a da je državna granica u zadnje vrijeme nebranjena odnosno da se kontrola gotovo i ne sprovodi već da se migranti prihvataju i na različite načine prebacuju u FBiH a odatle i u Unsko-sanski kanton. Republika Srbija i Republika Srpska služe kao protočni bojleri, a sav teret migranstke krize se prebacuje u Federaciju BiH sa težištem na Unsko-sanski kanton. Smatram da se u ovu problematiku moraju uključiti svi nivoi države pa tako i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u čijem teritoriju se i dešavaju najveći problemi kako sigurnosni tako i zdravstveno-epidemiološki - naveo je zastupnik Hamdija Abdić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hamdija Abdić: BiH je odbranila Armija RBiH, a ne optimizam, jeftini populizam i demagogija Denisa Bećirovića

Hamdija Abdić i nekadašnji saborci oslobođeni optužnice za ubistvo Vlade Šantića

Abdić: Vlada FBiH dala novac za pomoć Bihaću, a ne za stranačko potkusurivanje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!