Bosna i Hercegovina     | 08.04.2019. 15:04 |

Promovirano 25 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. travnja (FENA) - U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru u ponedjeljak je u čin "mlađi inspektor" promovirano 25 kadeta Državne agencije za istrage i zaštitu.

Riječ je o desetoj generaciji koja je u Agenciji pohađala temeljnu policijsku obuku II. razine.

Opći uspjeh ove generacije je 4,62, odnosno odličan, a kadetkinjom generacije nastavničko vijeće je proglasilo Jelenu Krstić, priopćeno je iz Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Prije uručenja certifikata, kadetima su obratili ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja, ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA Perica Stanić i pomoćnik ministra sigurnosti Mate Miletić koji su istaknuli važnost, težinu i odgovornost posla kojeg su kadeti izabrali.

Naglasili su da je riječ o iznimno zahtjevnom, ali i časnom poslu koji traži upornost, odgovornost, stručnost, timski rad i postupanje isključivo u skladu sa zakonom. Ukazali su i na potrebu stalnog usavršavanja zbog sigurnosnih izazova koji se iza dana u dan mijenjaju.

Ravnatelj SIPA-e Perica Stanić dodao je kako kadeti, budući istražitelji SIPA-e, u svakom trenutku moraju biti svjesni kojim se poslom bave, da su pod budnim okom javnosti te da se i privatno moraju ponašati kao predstavnici države, odnosno Državne agencije za istrage i zaštitu.

Školovanje kadeta SIPA-e u Agenciji započelo je 10. prosinca prošle godine, a program obuke trajao je sedamnaest tjedana tijekom kojih je održano 745 nastavnih sati, podijeljenih u dvije nastavne faze: teorijska nastava s praktičnim vježbama i situacijska nastava.

Nastavni plan i program realiziran je kroz sedamnaest nastavnih predmeta: policijski poslovi i ovlaštenja, rukovanje naoružanjem i vještina gađanja, kriminalistička taktika, tehnika i metodika, sigurnost prometa i upravljanje policijskim vozilom, specijalno tjelesno obrazovanje, tjelesna kultura i prva pomoć, kriminalistička psihologija, ustavno uređenje i sustav državne uprave, kazneno, prekršajno i kazneno-postupovno pravo, ljudska prava, informatika i komunikacije, engleski jezik, te kriminalističke istrage.

Promovirani kadeti će sljedećega tjedna položiti svečanu prisegu i započeti profesionalni rad kao istražitelji SIPA-e, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promovirano deset policajaca SIPA-e

Na sjednici Nezavisnog odbora PSBiH o aktivnostima SIPA-e

U toku akcija SIPA-e u više bh. gradova, pretresi na više lokacija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta